Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mututredning mot kommunal chef nedlagd

/

Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption lade i går ned en förundersökning om mutbrott som riktats mot en chef inom ett kommunalt bolag i Gävle kommun. Misstanken gällde att ett byggföretag i Gävle skulle renoverat ett rum i hans hus gratis.

Annons

Mutmisstanken har funnits med som ett sidospår i en större utredning mot byggföretagaren om skattebrott som har pågått sedan 2007. Under skatterevisionen upptäckte man att företaget inte fått betalt för jobbet hos chefen.

I förra veckan beslutade ekobrottsåklagaren Tomas Sandström i Gävle att inte väcka åtal i skattebrottsdelen.

I samband med det skickade han uppgifterna om mutbrott till åklagarmyndighetens speciella riksenhet mot korruption i Stockholm. Det är nu bara några veckor kvar tills brottet preskriberas.

Enligt uppgifter på onsdagen från åklagaren på korruptionsenheten Erik Fågelsbo handlar det om en renovering till ett värde av 75 000 kronor som byggföretaget har utfört gratis hemma hos den kommunale chefen.

Byggföretagaren själv säger till Arbetarbladet att det handlar om en försäkringsskada, och att det bara är självrisken på 3 500 kronor som mutmisstanken handlat om.

– Om allt gått rätt till skulle det kanske ha varit så. Men det har jag inte hunnit utreda, jag vet ännu inte om det ligger något brottsligt i det här, sade Erik Fågelsbo till Arbetarbladet i går.

Han sade också att han skulle fatta beslut om han ska åtala, eller inte, i nästa vecka. Men enligt samstämmiga uppgifter från flera källor i går eftermidag fattade han i själva verket beslutet redan sent i går. Det bekräftas av den kommunale chefens advokat Gunnar Falk.

– Jag pratade med Fågelsbo i går, och sent på eftermiddagen fick jag ett mejl från honom med beslutet att förundersökningen läggs ned, säger han.

Falk bekräftar dock att försäkringsbolaget inte heller har betalat för renoveringen.

– Men det är företagarens fel. Han har inte skött kontakterna med försäkringsbolaget enligt de rutiner som finns i branschen, och därför har de inte betalat, säger Falk.

Falk tror att det var ett extra förhör med en person som han har begärt att polisen ska göra, som var avgörande för åklagarens beslut att utredningen läggs ned.

Arbetarbladet kunde i går kväll inte nå åklagaren Erik Fågelsbo för hans kommentar.

Mer läsning

Annons