Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndigheter självkritiska efter avverkningen vid T-udden

Flera myndigheter har kommit fram till att man måste förbättra sina rutiner efter det stora misstaget när värdefull skog avverkades på T-udden.

Annons

Som Arbetarbladet har berättat godkände politikerna i bygg- och miljönämnden den dispens från strandskyddet som krävs för att Gävle Energi och Gästrike Vatten ska kunna dra fjärrvärme- respektive vattenledningar över ett område vid T-udden.

De inblandade aktörerna har sedan den uppmärksammade olagliga avverkningen suttit i arbetsgrupper och resonerat om vad man kan göra för att inte samma misstag ska ske igen.

Gävle Energi ska göra ett tilllägg i sin checklista inför kommande projekt. Det handlar om att tidigt i planeringsfasen undersöka vilka allmänintressen som finns genom att ta kontakt med Bygg och Miljö och studera kartor och planer. Bygg och Miljö å sin sida ska se över hur lätt det är att ta till sig den information som finns om värdefull natur.

– Det finns mycket självkritik också. Både tekniska kontoret och Bygg och Miljö har en läxa att lära, säger bygg- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren (S).

Området vid T-udden ska bli naturreservat i december 2010. Gävle Energi har lovat att vara med och sponsra för att täcka kostnader i samband med bildningen. Nils Holmqvist

Annons