Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkossjuksköterska var drogpåverkad under operation

Annons

En narkossjuksköterska vid landstinget Gävleborg var drogpåverkad under en operation. Socialstyrelsen bedömer att sköterskan inte kan utföra sitt arbete och anser att en treårig prövotid bör föreskrivas.

Under en operation i maj 2008 var sköterskan ansvarig för sövningen och övervakningen av en patient. Sköterskan var extremt trött och uppträdde märkligt. Ett drogtest gjordes i anslutning till händelsen och det visade spår av morfin. Därefter fick sköterskan gå i öppen vård och göra regelbundna drogkontroller. Kontrollerna visade inga utslag så sköterskan återgick i tjänst hösten 2008.

Men efter ett arbetspass i februari 2009 påträffades narkossköterskan kraftigt drogpåverkad och medvetslös på arbetsplatsen. Sköterskan medgav att han tagit morfinpreparat men förnekade att läkemedlen tagits från arbetsplatsen, det bekräftades vid en läkemedelsgenomgång. Sköterskan togs ur tjänst och fick genomgå en tolvstegsbehandling. Sköterskan har efter det återgått till arbetet men är omplacerad.

Socialstyrelsen anser att sköterskans beroendeproblematik är allvarlig, återfall i missbruk har förekommit trots stöd- och kontrollåtgärder. Enligt Socialstyrelsen finns det en risk att sjuksköterskan på grund av sitt missbruk inte kan sköta sitt arbete på ett tillfredsställande och patientsäkert sätt och därför bör föreskrivas en prövotid på tre år. Under dessa år får inte sjuksköterskan göra några fel – då kan legitimationen återkallas. Det är nu upp till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att fatta det slutgiltiga beslutet om prövotiden.

Mer läsning

Annons