Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa ishall kan hamna norr om Gävle

/
  • Gävles nästa ishall kanske byggs i Strömsbro. ”Vi är ju oerhört glada och positiva till det för titta bara vilket väder vi har haft. När det regnar och blåser är det oerhört besvärligt för oss”, säger Bengt Mickelsson, ordförande för Hille Åbyggeby IK, intill Testebovallen.

Hille eller Strömsbro kan få Gävles nästa ishall.

Om det blir kommunen, och inte Brynäs, som bygger den omtvistade hallen ligger de norra kommundelarna bra till.

– Öppningen är vi glada för, men det finns ju inget beslut, säger Bengt Mickelsson, ordförande i Hille Åbyggeby IK.

Annons

Ishockeysäsongen är i full gång. Men den milda och regniga novembermånaden gör tillvaron sur för föreningar som är hänvisade till utomhusrinkar.

– Säger du ishockey i dag är det likhetstecken med att vara i en hall. Upp till tio år funkar det väl ute, men vi har svårt att behålla spelarna kvar i idrotten när man vet att det är träningstid, men att det är utomhus och vi har det här vädret, säger Bengt Mickelsson.

I uppgörelsen kring Läkerol Arena ingick att Brynäs skulle bygga en C-hall åt kommunen för ungdomsidrotten. Men någon hall anser sig Brynäs inte ha råd med eftersom Läkerol Arena inte går med vinst.

Miljon ska dras av

Förhandlingar pågår mellan Gävle kommun och Brynäs. Det senaste är att kommunen har erbjudit sig att bygga en hall för 15 miljoner, på ett villkor. Det är att Brynäs rabatterar kommunens hyreskostnad för Läkerol Arena motsvarande kapitaltjänstkostnaderna, ungefär ränta och amortering, ett hallbygge medför.

Enligt kommunalrådet Per Johansson är det cirka 1 miljon kronor som ska dras av från hyreskostnaden på ungefär 7 miljoner kronor per år. Parallellt med förhandlingarna pågår en utredning som ska visa var i de norra kommundelarna det finns ett behov av en ishall.

– Bygger vi den här så blir det förmodligen inte på Sätra. Hallar finns redan i Bomhus, Valbo och på Nynäs, så de norra stadsdelarna är de som ligger närmast på tur, men sedan om det blir Hille eller Strömsbro kan jag inte säga, säger Per Johansson.

Bengt Mickelsson är försiktigt optimistisk.

– Vi är ju oerhört glada och positiva till det. Vi har fått indikationer, men det finns ju inga beslut, säger han.

Kommunalrådet förväntar sig ett besked från Brynäs de närmaste dagarna. Men enligt Brynäs klubbdirektör ska styrelsen diskutera förslaget först 14 december.

C-hallen skulle ha använts nu, och föreningarna som håller till utomhus har problem med den här väderleken. Hur ser Brynäs på tidsaspekten?

– Vi är väl medvetna om det, det är lika för våra ungdomar som spelar på Brynäsvallen, men samtidigt är det en stor fråga och man får ha respekt för att det tar tid, säger Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör i Brynäs.

Annons