Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan alla politiker ställer upp oavlönat

/
  • presenterar undersökning. Patrik Stenvard (M), landstingsråd, Björn Kullander, Sveriges Kommuner och Landsting och Carina Blank (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle, presenterade på måndagen en ny rapport om våra politiker.

Det är dags att slå hål på myten att kommunpolitiker är äldre, gråhåriga och välbetalda män. En undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort bland länets drygt 1 500 förtroendevalda visar nämligen att de flesta grupper i samhället är bra representerade och att nästan alla är fritidspolitiker.

Annons

Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har kartlagt landets lokalpolitiker, det vill säga de som är förtroendevalda inom kommuner och landsting, för att se vad som är utmärkande för personer som engagerar sig politiskt. Man har även tagit reda på hur nöjda medborgarna är med sina politiker.

Resultaten bland de totalt 1 542 politikerna i länet visar att 96 procent, eller 1 467 stycken, sköter sina uppdrag på fritiden vid sidan av studier eller andra arbeten. Det är alltså ett ytterst fåtal politiker som är avlönade.

– Det är nog oväntat för många, men siffrorna är ungefär lika som i resten av landet, säger rapportförfattaren Björn Kullander från SKL.

Det finns inte någon tydlig bild av hur den typiska politikern ser ut, utan rapporten visar att de flesta samhällsgrupper är väl representerade. Könsmässigt är det ganska jämnt i de flesta kommuner. Politiker är oftare gifta och har i genomsnitt högre utbildning än folk i allmänhet. Däremot finns det något färre småbarnsföräldrar bland politikerna än bland medborgarna i stort.

Åldersmässigt är pensionärer och framför allt ungdomar underrepresenterade.

I landstinget märks det tydligast där bara 4 procent av politikerna är under 29 år.

– Jag tror att en orsak kan vara våra långa mandatperioder på fyra år som är en evighet för unga. Många ungdomar är rörliga och vi ser att det mest är unga som har hoppat av sina uppdrag under den här mandatperioden, säger landstingsråd Patrik Stenvard (M).

Rapporten visar också att de kommuner som har många politiker i förhållande till antalet invånare generellt sett har nöjdare medborgare.

I Ockelbo, där det går en politiker på 74 invånare, får politikerna bättre betyg än i Gävle som har en politiker på 458 invånare.

– I Ockelbo är de jätteduktiga på att komma ut till sin befolkning. I Gävle är vi inte lika många politiker sett till invånarantalet och därför är det otroligt viktigt för oss att bli bättre på att vara tillgängliga och möta medborgarna i de olika stadsdelarna, även när det inte är valtider, säger Carina Blank (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

Mer läsning

Annons