Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattis blir kvar

/

Kvälls- och nattarbetande föräldrar i Gävle kan andas ut. Det finns inget politiskt stöd för att dra in barnomsorgen nattetid.
Men fler personalminskningar i skolan är att vänta om inte skolan får extra pengar.

Annons

Enligt de preliminära ramarna för skolan måste totalt upp emot 100 miljoner kronor dras ned i år och nästa år. Flera tuffa besparingsbeslut är redan fattade och kommer att ge full effekt nästa år.

Det gäller till exempel de uppsägningar av lärare som det varslades om uppsägning i början av året. Men det räcker alltså inte.

I går var det politikernas tur att tycka till om den lista på tänkbara besparingar som skolförvaltningen har tagit fram. Men det blev också en stilla vädjan till kommunledningen om 14 miljoner kronor för att slippa fler lärarvarsel.

– Om vi inte får en pott pengar att minska personal med naturlig avgång då är risken stor att vi måste varsla och säga upp personal, säger Jens Leidermark, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Ett skäl att politikerna vill undvika ytterligare lärarvarsel är att elevkullarna i grundskolan väntas öka igen från 2011.

– Om vi sparkar fler lärare och sedan får ökade elevkullar måste vi skaffa tillbaka färdiga lärare. Det går inte, vi måste skapa en beredskap, säger Morgan Darmell, (M).

Några kontroversiella idéer till besparingar har försvunnit sedan Arbetarbladet presenterade listan förra veckan.

Frysta löner och nedläggning av Kulturskolan är borta. Men kvar är att skjuta målet om minskade grupper i förskolan på framtiden och att flytta in fler förskolor i grundskolans lokaler.

– Det absolut mesta måste vara genomförbart men det räcker inte. Vill vi behålla nattis måste vi minska kostnaderna ytterligare och det ska vi vara tydliga med, säger Jens Leidermark.

Oppositionen hade synpunkter på förslaget att låta Kulturskolan flytta in i Nya Nynässkolan och rusta den för 7,5 miljoner kronor.

– Här lägger man in pengar i den frivilliga verksamheten men skjuter på investeringar i den lagstadgade, säger Morgan Darmell.

Om tre veckor ska synpunkterna skickas vidare till kommunfullmäktige som fattar beslut om de ekonomiska ramarna i juni.

Mer läsning

Annons