Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattis kan stängas på storhelger

Stängt nattis på storhelger, lägre ersättning till dagbarnvårdare och slopad skolskjuts till och från fritids för särskolebarn över tolv år.

Det är några förslag för att få skolförvaltningens ekonomi att hålla nästa år.

Annons

Skolförvaltningen måste spara och i våras presenterade tjänstemännen en lista på tänkbara åtgärder. Den har sedan dess krympts ner och de mer kontroversiella förslagen lyfts ur. Den stora kvarstående posten är bibehållen gruppstorlek i förskolorna. Genom att skjuta på målet om minskade grupper sparar man 19,5 miljoner kronor. Brynäsgårdens nattis blir kvar, men öppethållandet föreslås bli begränsat. Det kan medföra att föräldrar som är timanställda inte kommer att kunna säga ja till arbete.

Tjänstemännen och politikerna fokuserar på att första hand ta bort det som inte är lagstadgat. Dit hör nattis och även Kulturskolan. Den sistnämnda ska spara 1,8 miljoner kronor, något som bland annat innebär att skolan tappar 256 elevplatser från sin frivilliga verksamhet. Inte heller fritids för särskoleelever över tolv år är lagstadgat. Därför föreslås skolskjutsarna slopas för gruppen.

I åtgärdsfloran finns också sänkt elevpeng med 10,5 procent till familjedaghem. Det motiveras med att det inte ställs krav på pedagogisk högskoleutbildning hos personalen och att lokalkostnaderna är lägre än vid förskolorna.

Barn- och ungdomsnämnden ska ta ställning till förslagen på onsdag. En del sparåtgärder är beslutade och i viss mån genomförda sedan tidigare, till exempel personalminskning.

 

 

Annons