Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturisterna satsar på nytt

/
  • Tillfälligt Nakenbad. Lillhagsbadet hyrdes på lördagen av den nystartade Naturistföreningen Gävleborg. Föreningen vill gärna hyra badet fler gånger för nakenbad och även verka för att få till fler skyltade utomhus­nakenbad i Gävle och Sandviken.

Naturisterna har nu startat en Gävleborgsförening. På lördagen hyrde de Lillhagsbadet i Bomhus där det badade och bildade en styrelse.

– Vi vill att många ska få upp ögonen för att bada naken, säger Britt-Marie Larsson från föreningen.

Annons

Under året har det varit stor uppmärksamhet kring några naturisters idéer om att bilda ett skyltat nakenbad vid Standbaden i Årsunda. Förslaget väckte enorma protester bland byborna och affären mynnade ut i att Sandvikens kommun till slut sade nej till nakenbadet.

Men naturisterna har inte gett upp kampen om att få till stånd fler nakenbad i Gävle och Sandviken. Under hösten har de förberett sig för att bilda en lokal förening och på lördagen hyrde de det nyrenoverade Lillhagsbadet i Bomhus.

Naturisterna var inte så pigga på att bli fotograferade när de badade, men de berättade gärna för Arbetarbladet om sina planer.

– I dag har vi bildat en interimstyrelse med tre ledamöter. Nästa gång vi träffas ska vi bilda en riktig styrelse med ordförande, kassör och sekreterare, berättar Anders Sundkvist från Delsbo, en av medlemmarna i den nya ideella intresseföreningen.

Föreningen heter Naturistföreningen Gävleborg och har startat med hjälp av naturistföreningen Nakenkultur i Uppsala. Tanken är att man nu ska samarbeta med Uppsala- och Sundsvallsföreningarna, men också jobba för att få till fler nakenbad i Gästrikland. I dag finns fem kända nakenbad i Hälsingland.

Naturisterna har inte gett upp tanken på ett skyltat nakenbad i Årsunda, men vill inte säga så mycket mer än att de ”jobbar vidare med frågan”.

En annan stor fråga för den nystartade föreningen är Rullsand, trots att det ligger i Uppland.

Där har badet fått flytta på sig när en stugby byggdes och är därför betydligt stenigare än vad det var tidigare. Nu vill man föra diskussioner med Upplandsstiftelsen och Rullsands camping för att försöka utveckla badet.

Mer läsning

Annons