Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturlig lekplats för barnen

/
  • FÖR BARNEN. I slutet av Storskogen är det finurligt uttänkt att små barn ska kunna äta matsäck vid flugsvamparna. För syskonen Hedda och Ebbe Karlström hägrar i stället lekområdet Inte nudda marken.
  • HEJ LILLA RÄVEN. Hedda Karlström, 3 år, hälsar på räven som är tillbaka i Storskogen i nyrenoverat skick.
  • GILLAR BANAN. Intill Storskogen finns lekområdet Inte nudda marken. Ebbe Karlström, 5 år, gör varv på varv. Både han och lillasyster är nästan outtröttliga.

Frisk och lite fuktig skogsluft fyller lungorna. Doften av granbarr stillar sinnet. Barnen springer i det spånbeströdda spåret. De vet vad som väntar, vi har varit här många gånger. Storskogen i Hemlingbys frilufts- område är en liten slinga på 600 meter som är gjord med tanke på barnen. Men jag har lika mycket glädje av den som vuxen.

Annons

För visste du till exempel att det finns 60 olika arter av nyckelpigor? Eller att myrorna kan bära 15 gånger sin egen vikt utan att bli trött?

De stora trädjuren längs spåret inbjuder till lek. Man får klappa dem och provsitta på dem. Men hackspetten och björnen uppe i trädet kan förstås bli svåra att nå. Men just som barnen blir sugna på att klättra finns några avhuggna trädstammar dit jag kan lyfta upp dem så de kommer högt upp, och blir längre än jag.

Informationstavlorna har lagom långa texter och perfekt nivå. Jag frågar dottern hur många ungar hon tror en räv får. Hon tror två, och jag läser att kullen oftast består av tre till sex ungar som föds blinda. Hon lyssnar uppmärksamt ett tag, och springer sedan glatt vidare för att kolla vilka djur som saknas.

Nyckelpigorna, igelkottarna och larven har nämligen nyligt varit på verkstaden.

Den femårige sonen kommer springande.

– Mamma, mamma, jag såg en ekorre – i verkligheten.

Det är härligt. Vi kan njuta av naturen och får lite extra draghjälp. Med lekland, badhus och små fordon i mataffären är det lätt att känna att allt måste kosta pengar. Men skogen finns här gratis. Den är befriande stor och tillåtande. Med god matsäck och många vändor i hinderbanan intill blir vi kvar i timmar.

Mer läsning

Annons