Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen vill bevara gammelskog för klimatets skull

Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, tror inte att ökad tillväxt och mera avverkningar i skogen gynnar klimatet.
– Det är viktigt att minska avverkningarna av gammelskog och skyddsvärda skogar, säger Emma Lindberg, klimathandläggare på SNF:s bas i Stockholm.

Annons

Branschorganisationen Skogsindustrierna lade tidigare i år fram ett så kallat klimatmanifest.

Bör inte avverka mer

Under första punkten i manifestet skriver Skogsindustrierna att den svenska skogen tar upp cirka 110 miljoner ton koldioxid om året. Det är bra ur klimatsynpunkt att använda mer trä, papper och bioenergi, hävdar skogsindustrin som tycker att tillväxten i skogen bör öka med 20 procent fram till 2020.

– Vi tycker inte att man ska avverka mer skog för att rädda klimatet, säger Emma Lindberg och hänvisar till en färsk artikel i tidskriften Nature Geoscience.

– Där nämner man att träbestånd lagrar i genomsnitt 60 ton koldioxid per hektar. Men när det gäller gamla skogar så lagrar de mellan 100 och 240 ton per hektar.

Tar 30 år

– För att bevara kolsänkan effektivt bör vi därför avverka betydligt mindre än vad skogen växer. Hugger man ner gammal skog kommer kalhygget att avge koldioxid och bidra till att öka växthuseffekten. Det tar cirka 30 år innan den nya, växande skogen börjar lagra mer koldioxid än vad som avges, säger Emma Lindberg.

Mer läsning

Annons