Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturvänner tar strid om nya Ikea

/
  • Erik Edquist, Sandra Söderqvist, Lars Igeland och Staffan Lundquist från Naturskyddsföreningens Gävlekrets tycker att kommunen lägger sig lite platt mot Ikea och Ikano. På torsdagen och fredagen uppvaktade de politiker i stadshuset för att trycka på för större miljöhänsyn.

Skippa köpladorna vid nya Ikea, låt bäcken rinna fritt och överdriv inte antalet parkeringsplatser!

Annons

Naturskyddsföreningens Gävlekrets försöker nu få kommunen att skjuta på sina beslut och kräva mer miljöhänsyn av Ikea och Ikano när de bygger ut i Valbo.

– Vi är inte emot ett nytt kea. Men själv hade jag ingen aning om att det är 2500 nya parkeringsplatser och fem nya köplador som planeras. Det tror jag inte att folk har förstått och vill ha, säger Lars Igeltjärn, en av två ordförande i Naturskyddsföreningens Gävlekrets.

Föreningen vänder sig mot att mycket jordbruksmark ska tas i anspråk, mot att det ska göras en så stor utbyggnad av externhandeln på södra sidan av Riks 80, mot att biltrafiken prioriteras och att Ikano inte verkar beredda att ta särskilt stora miljöhänsyn.

– Det är totalt fokus på bilister, som om det var 1982.De skulle kunna ta chansen och skapa världens mest miljöanpassade Ikea, säger Sandra Söderqvist, också ordförande.

På måndag är det tänkt att kommunfullmäktige i Gävle ska anta en översiktlig utredning för Valbo köpstad, som sedan ska ligga till grund för detaljplan och trafiklösningar.

I utredningen framgår att en så stor utbyggnad som Ikano vill göra innebär allvarliga konsekvenser för miljön.

– Det enda som kan sätta sig över det är ett väsentligt samhällsintresse. Politikerna hävdar är att det kommer att skapas nya jobb. Men det finns ingen utredning av hur många jobb det faktiskt kommer att ge totalt och om det kan försvinna jobb någon annanstans. Det förutsätter också att vi fortsätter att öka vår konsumtion, säger Lars Igeland

Deras uppfattning är att många politiker håller med dem om att Valsjöbäcken bör bevaras i öppen fåra, att Ikano tar för lite miljöhänsyn och att det är negativt med ökad biltrafik till externa köpcentrum.

– Men de verkar så rädda för att tappa Ikea, säger Sandra Söderqvist.

Mer läsning

Annons