Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggning upprör

Landstingsdirektören nöjde sig inte med att bara ta bort den kritiserade divisionschefen, han lade ned hela divisionen. Ett beslut som upprör flera landstingspolitiker.

– Det är en väldigt drastisk lösning på ett chefsproblem, säger vänsterpartiets oppositionsråd Alf Norberg.

Annons

Och han får medhåll av moderaten Patrik Stenvard.

– Det är inte okej att man fattar så stora beslut så snabbt. Det är anmärkningsvärt att man inte har en dialog först.

Det var politikerna i landstingsstyrelsen som för fem år sedan beslutade att sjukvården skulle organiseras i länsövergripande så kallade divisioner. Därför tycker de att det är märkligt att landstingsdirektören plötsligt beslutar att göra om organisationen – utan att politikerna informerats.

När han på måndagen meddelade att den kritiserade divisionschefen Hanna Brevemark Jansson får sluta lade han också helt sonika ned den division som hon varit ansvarig för.

– Det här har man inte ens andats om i styrelsen, säger Alf Norberg (V) och menar att det är ett demokratiskt problem.

– Varför ska väljarna rösta på politiker om tjänstemännen ändå är de som bestämmer? undrar han.

– Det är ganska typiskt för landstinget. Det är i mångt och mycket landstingsdirektören som styr, konstaterar Patrik Stenvard (M).

Landstingsdirektören menar att det naturligtvis hade varit bättre om man hade haft mer tid på sig – men nu var det bråttom.

– I ett akut läge måste man hantera saker och ting snabbt och effektivt för att komma på banan ingen, säger Svante Lönnbark.

Landstingsrådet Eva Tjernström (S) försvarar hanteringen och påminner om att politikerna faktiskt beslutat att landstingsdirektören får utforma divisionsorganisationen.

– Jag litar på att han gör sitt jobb och jag tycker inte att vi behöver ha med fingrarna i allt. Jag är väldigt nöjd med att vi fick en snabb lösning, det är bra för personalen.

Mer läsning

Annons