Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej på Fjärran – Ja på Parkbadet

Fjärran Höjderbadet i Gävle säger Nej, medan Parkbadet i Sandviken säger Ja till bad med kläderna på. En gemensam regel som gäller på båda badhusen är kalsongförbudet.
– Det som du har med dig i vattnet bjuder du alla andra på, säger Kari Tryde, badhuschef i Sandviken.

Annons

På Fjärran Höjderbadet får man inte bada med kläderna på eller med kalsonger under badbyxorna eftersom det anses vara ohygieniskt. Orent badvatten kan orsaka sjukdomar och behöver därför stora mängder klor som varken är bra för människan eller för miljön.

– Ju mindre klor det luktar i badet desto renare är det i vattnet, säger Bernt Jonsson, badchef i Gävle.

Vattenreningssystemet på Fjärran Höjderbadet påverkas bland annat av bomull som luddar, fastnar och försämrar vattenkvaliteten och reningssystemet. Därför är det förbjudet att bada med kläderna på och de som gör det blir oftast tillsagda, lyssnar de inte får de lämna bassängen.

Inga kalsonger

– Hur kan jag veta hur länge han har haft kalsongerna på? Det är inte konstigare än att man inte får köra bil om man är berusad, det är en självklarhet. Det är därför det finns speciella badkläder som är gjorda av speciellt material där smuts inte fastnar, förklarar Bernt Jonsson.

– Kalsongerna sitter nära kroppens organ, där koli- och termbakterier bildas, säger Kari Tryde.

Förbudet på Fjärran Höjderbadet gäller inte bara underkläder utan även klädsim och slöja.

– Vi rekommenderar att man ska köpa burkini, en anpassad heltäckande baddräkt för de som bär slöja. Vi har sålt några burkini och det går att beställa fler om man vill, säger Bernt Jonsson.

Men Parkbadet har en annan syn på frågan om att bada med kläderna på.

– Vi på Parkbadet har inte haft några bekymmer när det gäller kläder och det man har på sig, säger Kari Tryde.

Enligt henne får man bada med kläder man känner sig bekväm i, om det är en slöja eller ett par jeans spelar ingen roll så länge de är rena. Hon menar att badkläder är till bara för att de är lättare i vattnet och för att de torkas snabbt.

Mer läsning

Annons