Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nej tack, jag vill inte jobba till 72”

/
 • Vill hellre odla tulpaner. Olav Sandström vill inte jobba längre än till 65. Men han tycker att det är bra att valmöjligheten finns. ”Jag vill gärna           göra något annat. Resa, eller odla tulpaner, kanske starta en blogg. Men det är bra att möjligheten finns för dom som har lusten och orken kvar, säger Olav Sandström, 61 år.
 • Lina Frisk och Kerstin Lindberg kan tänka sig att jobba längre än 65.– Om jag får vara frisk och trivs kan jag kanske tänka mig att jobba tills jag är 72 år, säger Lina Frisk, 26 år, arbetssökande från Gävle.– Ja det kan jag också, varför inte. Men det förutsätter att det är en bra arbetsmiljö, säger Kerstin Lindberg, 62 år, från Lingbo.

Pension vid 72, det föreslår Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.
Nej tack, det svarar de flesta Arbetarbladet frågar i centrala Gävle.


– Men det är bra att möjligheten finns för dom som har lusten och orken kvar, säger Olav Sandström, 61 år med fyra år kvar till pension.

Annons

– Jag vill gärna göra något annat. Resa, eller odla tulpaner, kanske starta en blogg. Jag jobbar nog tills jag är 65, det är lagom, trappar ned lite innan kanske. Men det är bra att möjligheten finns för dom som har lusten och orken kvar, säger Olav Sandström, 61 år. Han jobbar som redaktionschef på Sveriges television och han vill inte jobba tills han är 72 utan ser fram emot pension om några år.

– Om jag får vara frisk och trivs på jobbet så kan jag kanske tänka mig att jobba tills jag är 72 år, säger Lina Frisk, 26 år och arbetssökande från Gävle.

– Ja det kan jag också, varför inte. Men det förutsätter att det är en bra arbetsmiljö, säger Kerstin Lindberg, 62 år från Lingbo. Hon jobbade tidigare som apotekare men är nu sjukpensionär.

– Min mamma jobbade själv inom vården tills hon var 72 år gammal. Men det får inte vara något tvång, men det är bra med valmöjligheter, tycker Kerstin Lindberg.

Per-Olof Stålesjö, personaldirektör på Sandvik är positiv till en höjning av pensionsåldern. Han anser att Sandvik har ett stort behov av att ha folk anställda en längre tid.

– Det förslaget välkomnar vi, det är rätt att börja förbereda att folk ska jobba längre, det behöver vi, men om folk är beredda på det mentalt det är en annan fråga.

Men inom Sandvik i dag finns inte särskilt stort intresse bland personalen att ens fortsätta jobba till 67 års ålder. Många deltidspensionerar sig och börjar trappa ned på tid vid 62. Per-Olof Stålesjö tror att det kan bero på hur fysiskt arbete man har.

– Det beror på vilken industri man jobbar inom, men det kan nog bero på att arbetet i vissa fall är fysiskt slitsamt, det är ett tungt arbete i en tung miljö.

I Gästrikeområdet och Älvkarleby jobbar 23 procent av arbetskraften inom industrier enligt arbetsförmedlingen. En siffra som kan jämföras med resten av riket som ligger på 17 procent. Det betyder att nästan en fjärdedel av gästrikarna har mer eller mindre fysiska jobb inom industrier.

Annica Lindén, personalchef på Gävle kommun är också positiv till Maria Larssons förslag. Hon tycker att hon kan märka att det utvecklats ett intresse de senaste åren för arbete efter 67 års ålder.

– Attityden till att jobba längre är ändrad tycker jag. Nu kommer en del och frågar om de får jobba efter 65, det hände inte så ofta förut, säger Annica Lindén.

Mer läsning

Annons