Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till civilekonomexamen

Högskolan i Gävle har drabbats av ett nytt stort bakslag. Ansökan om att få starta civilekonomutbildning har fått nobben.

Annons

Därmed grusas även planerna på att bli handelshögskola.
– Vi är besvikna och förvånade, säger prorektor Svante Brunåker.
När högskolan i Gävleför tre år sedan ansökte om att få examinera civilekonomer fick man nobben eftersom lärarkompetensen inom främst redovisningsämnet var för dåliga.
Sedan dess har de förstärkts och när högskolan i höstas skickade in en ny ansökan räknade man med att den skulle godkännas – men tji fick man. På onsdagen fick man ännu ett avslag. Högskoleverket konstaterar visserligen att kompetensen förstärkts, idag finns en docent och två lärare som doktorerat, men det räcker ändå inte.
Ribban har höjts
– Ribban har uppenbarligen höjts lite grann. Då var kravet att man skulle ha minst en docent – och det har vi nu – men det är inte längre tillräckligt, säger Svante Brunåker.
Avslaget är en besvikelse och ett bakslag för högskolan. Inte minst eftersom man planerat att bli handelshögskola, men utan civilekonomexamen blir det svårt.
Dessutom hade utbildning varit en viktig fjäder i hatten.
– Ja, civilekonomutbildningen finns inte på så många ställen i landet, vi tror att det hade varit ett bra sätt att rekrytera studenter i framtiden, säger Svante Brunåker.
Läggs på hyllan
Men att högskoleverket ännu en gång sagt nej gör att högskolan nu får lägga civilekonomplanerna på hyllan – åtminstone tills vidare.
– Vi måste sätta oss ned och diskutera vad vi ska göra nu och hur vi ska gå vidare, säger högskolans rektor Maj-Britt Johansson.
Masterutbildning
En trolig väg är att man istället siktar in sig på ett få en masterutbildning. Ett alternativt sätt att utöka utbildningsutbudet inom ekonomiområdet.
Förra året förlorade högskolan dessutom examensrätten för grundlärar– och förskollärarutbildningarna. Nu väntar man på besked om man får tillbaka dem.

Mer läsning

Annons