Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till två friskolor i Gävle – men ja till en

Det blev nej till friskolorna Magelungens Behandlingscenter och Lärande i Östergötland. Men ja till friskolan Yaya som vill flytta verksamheten från Hofors till Gävle. Det beslutade barn- och ungdomsnämnden i går.

Annons

Magelungens Behandlingscenter AB vill starta en friskola årskurs 4–9 i Gävle. Det är tänkt att det totalt ska finnas 15 elever på skolan och den riktar sig till barn och ungdomar som är i behov av särskilt stöd. Det är Skolverket som slutligen beslutar om det blir ett ja eller nej i frågan och de vill ha ett yttrande av Gävle kommun.

Under barn- och ungdomsnämndens möte i går så beslutades att man ska säga nej i frågan.

Några i alliansen undrade över benämningen behandlingshem, men ställde sig annars positiva till friskolan.

Även friskolan Lärande i Östergötland vill etablera sig i Gävle från läsåret 2010–2011 och även där beslutade barn- och ungdomsnämnden att avslå ansökan till Skolinspektionen. Beslutet grundas bland annat på att det får negativa konsekvenser för den kommunala skolan och det redan är mindre elevgrupper.

Däremot är det positivare läge för friskolan Yaya AB. De har redan en friskola i Hofors och vill flytta till Gävle. I skolan finns i dag cirka tio elever i årskurs 7–9. Skolan vänder sig till elever med särskilda behov.

Mer läsning

Annons