Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekades åka med bussen – nu ska domstolen avgöra om det var diskriminering

Lars-Göran Wadén nekades att åka med bussen då rullstolsliften inte gick att använda. Nu tas fallet upp i Gävle tingsrätt för att avgöra om det handlade om diskriminering.

Annons

LÄS OCKSÅ: Lars-Göran Wadén kan ha blivit diskriminerad enligt DO

Det var i januari 2015 som Lars-Göran Wadén skulle åka med bussen men då busschauffören inte kunde manövrera rullstolsliften hänvisades han till en senare buss.

Fallet anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som konstaterade att Lars-Göran Waden kan ha blivit utsatt för diskriminering i form av bristande tillgänglighet.

Lars-Göran Wadén.

DO valde dock att inte ta ärendet vidare till domstol då de ansåg att risken för fortsatt diskriminering var så pass liten.

X-Trafik och VS Perssons bussar AB som körde den aktuella bussen hade också redan lovat bättring och förtydligat för de anställda vilka rutiner som gäller.

LÄS OCKSÅ: Anmäler X-Trafik för diskriminering

DHR, förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, har dock själva lämnat in en stämningsansökan till Gävle tingsrätt.

De vill att tingsrätten prövar fallet och avgör hur bristande tillgänglighet som en form av diskriminering ska bedömas.

Under onsdagen startar de förberedande förhandlingarna i Gävle tingsrätt och DHR:s förbundsordförande Rasmus Isaksson anser att frågan är principiellt viktig.

– Vi vill arbeta för en skarpare lag som ska leda till en minskning av den utestängning som våra medlemmar dagligen är utsatta för, säger han i ett uttalande.

LÄS OCKSÅ: Gravid tränare får inte fortsätta – GTK anmäls till DO

Mer läsning

Annons