Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Netz från Axmarby släcker bränder i Australien

/

Netz Engman lämnade Axmarby för Australien 1968. I samband med de svåra bränderna som rasar just nu i Victoria, så är Netz en av dem som kämpar mot elden i frivilliga brandkåren.

Annons

 I lördags var elden 20 kilometer från hans hus. 

Det är brodern Dan Engman i Axmarby som berättar om sin bror där borta i Australien.

- Det var hans äventyrslystnad som fick honom att ge sig iväg. Han läste om Australien i en bok som en bekant hade, det väckte hans intresse. Direkt efter att han tagit sin ingenjörsexamen 1968, så fick han resan betald av australiska staten med villkoret att han måste stanna i minst två år.

Nu har det gått 41 år sedan dess, och senast Netz var hem till Axmarby var när han fyllde 60 år.

Via mail har Dan Engman kontakt med sin bror, och visst har han varit orolig när bränderna rasat som värst i områdena där Netz bor.

- I lördags kämpade brandmännen mot elden bara 20 kilometer från Netz hus. Han är själv med i frivilliga brandkåren, och tack vare att vindarna var gynnsamma, och att markerna omkring var nedbetade, så fick elden inget riktigt fäste i området, berättar Dan.

I mailet skriver Netz att de inte ska vara oroliga. Han har vattensprinklers uppsatta kring hela huset, och en egen damm med pumpar som drivs med bensinmotorer.

Även om skadorna vid det tillfället inte blev så svåra, så förstördes 10 000 ha mark, och 12 hus brann ner i grannbyn. Mycket boskap och stängsel skadades också. Han beräknar att det ska ta dem cirka två veckor nu att släcka alla brinnande träd i området. Ett hårt arbete eftersom terrängen är svår med mycket bergknallar att ta sig fram över.

Dan Engman hoppas nu att värmeböljan som ligger kring 45 grader i Australien ska ge med sig, och att bränderna snart ska vara under kontroll.

Annons