Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NO-läraren Jonathan var med i aktionen mot Vattenfall i Tyskland

/

Förra helgen ockuperades Vattenfalls kraftverk i Tyskland. Aktivister blockerade maskiner i gruvan och tåg som fraktar kol mellan gruvan och kolkraftverket. Resultatet blev att kraftverket gick ner i krisläge och producerade väldigt lite el. Leipzig, som ligger i närheten av kraftverket, ska ha varit utan ström i någon timme. Aktionen i civil olydnad kallas Ende Gelände och flera svenskar deltog.

Annons

Jonathan är född och uppvuxen i Gävle. I dag bor han i Stockholm och jobbar som NO- lärare. Hans intresse för miljöfrågorna väcktes när han reste Indien och Kina. Där såg han hur torka och miljöförstöring tvingat in människor från landsbygden in i städernas slum.

Han deltog i aktionen Ende Gelände ihop med vänner från ett scenkonstkollektiv. De dokumenterade sin resa och aktionen live i en stream som gick att se på internet.

Vid aktionen blev några av de svenska deltagarna arresterade av tysk polis. Därför vill inte Jonathan gå ut med sitt efternamn. Men han tycker ändå att valet av civil olydnad som metod

– Jag tycker att det är en del av demokrati. Demokrati är att vi gör regler för hur vi ska leva tillsammans som människor, och ibland måste reglerna förändras. Ibland måste de förändras genom att man bryter lagen. Civil rights-rörelsen i USA och Indiens självständighet har också skett via civil olydnad där lagen behövde förändring

I klippet kan du lyssna på Jonathans tankar om aktionen och dess syfte.

Material från livestreamen går att se på www.revolutiontelevised.live

Mer läsning