Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobelpriset sätter fart på bibliotekets utlåning

/
  • På plats. Dan Lorén och praktikanten William Hallén lämnade under lunchen arbetet på Länsmuseet. Det slutade med att Dan Lorén klockan ett blev en av de första att låna en av nobelpristagarens böcker.
  • Plockar fram böcker. Lena Jansson hämtar några av nobelpristagarens böcker. Arbetet med att ta fram en namnskylt och en informationstext om Mario Vargas Llosa börjar sedan så fort böckerna kommit fram.
  • Nobelpristagaren i handen. ”Jag rekommenderar boken Bockfesten. Den tar upp problem kring ledarskap och vad som händer i beskrivningen av en diktatur. En väldigt stark bok.”, säger Conny Persson.
  • Carl-Göran Wallman, 72 år, pensionär, Gävle:– Nej, honom har jag aldrig hört talas om. Jag läser honom inte på grund av att han fått nobelpriset. Men visar det sig att böckerna är intressanta så kanske jag gör det.
  • Brooke Lizotte, 58 år, musiker, Los Angeles:– Nej, jag känner inte till honom. Vad fick han pris för? Jaha, nobelpriset. Jag ska kolla upp honom.
  • Heidi Heimerlöv, 41, bibliotekarie, Gävle:– Ja, jag började läsa Den stygga flickans rackartyg, men kom inte hela vägen. Nu ska jag ta itu med den igen.
  • Lisa Blomh, 19, arbetssökande, Gävle:– Nej, det vet jag inte. Men det skulle vara kul att kolla upp. Tidigare har jag fått i uppgift i skolan att läsa nobelpristagare.
  • Johan Åsbrink, 17, studerande, Sandviken:– Nej. Jag ska nog kolla upp honom. Jag läser inte så mycket, det blir väl någon bok ibland.

Nobelpriset i litteratur har precis tillkänna-givits och bibliotekarierna på Stadsbiblioteket i Gävle plockar på ett par minuter fram Mario Vargas Llosas böcker. Några av dem lånas ut direkt.

– Det brukar ta som längst en timme, sedan är böckerna utlånade, säger Conny Persson, Stadsbibliotekets chef.

Annons

Ett 20-tal personer har vid klockan ett samlats framför en storbildsskärm på Café Edbom i stadsbiblioteket. En hylla med böcker av sju nobelpriskandidater med namn som Tomas Tranströmer och Joyce Carol Oates står väl synlig i caféet. Men ingen av dem vinner priset och bibliotekarierna Sara Hagström Andersson och Lena Jansson skyndar sig i stället att hämta Mario Vargas Llosas böcker.

– Ett bra val. Jag har funderat på honom, men trott att hans tid som kandidat var förbi, säger Conny Persson, som under förmiddagen sagt att han skulle bli besviken om inte poeten Adonis vinner.

– Jag tycker ändå att de skulle ha vänt blicken mot Mellanöstern, fortsätter Conny Persson.

Snabba lån

Nobelpristagarnas böcker brukar varje år lånas ut inom någon timme, som snabbast kan det ta bara några minuter. En av de första att låna den nyblivne nobelpristagaren är Dan Lorén.

– Namnet var bekant, men jag har inte läst honom. Det var stundens ingivelse som fick mig att låna, säger han.

Mer läsning

Annons