Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobina i blåsväder

Företagsnamnet Nobina klingar inte så positivt i många Gävlebors öron just nu. Busschauffören som backade läng riks 80 har stängts av och 69-åriga Ingrid Fernquist från Bergby begär skadestånd sedan hon ramlade av bussen i Bergby.

Annons

Bussföretaget Nobina har hamnat i ordentligt blåsväder efter några incidenter där deras busschaufförer har varit inblandade. Arbetarbladet berättade tidigare i december om 69-åriga Ingrid, som ramlade och bröt lårbenet i samband med att hon skulle kliva av bussen i Bergby. Enligt Ingrid själv började den stressade chauffören köra innan han hade stängt dörren, när hon stod på nedersta trappsteget. Nobinas version är att Ingrid måste ha ramlat efter att hon klivit ner på marken.

Tekniska udersökningar

Nobina har gjort två tekniska undersökningar av bussen och kommit fram till att det inte fanns något fel på den. De så kallade dörrbromsarna, som finns för att bussen inte ska kunna köra när någon dörr är öppen, ska ha varit påslagna. Man anser att man nu har gjort allt som behövs i ärendet, och lämnat över det till sitt försäkringsbolag för vidare handläggning.

Ingrid Fernquist har efter benbrottet svårt att röra sig och får hjälp av hemtjänst fyra gånger per dag. Enligt dottern Ulrika Ehn har inte hennes mamma fått någon ursäkt från bussbolaget efter händelsen.

Borde ringa

– Jag tycker att chefen för Nobina borde ringa till mamma, säger Ulrika Ehn och berättar att en process med att begära ut skadestånd för alla extrakostnader och för sveda och verk har inletts.

I veckan lade en resenär ut ett filmklipp på Youtube som visar hur chauffören till buss 41 backar längs motorvägen på riks 80, sedan han missat avfarten till Valbo köpcentrum. Medan han backar pratar chauffören i sin mobiltelefon.

Chauffören avstängd

Enligt Lennart Skoog, trafikchef på Nobina Gästrikland, pratade företaget i går med chauffören och stängde av honom tills dess att ärendet är helt utrett. Exakt vilka åtgärder som ska vidtas vill han hålla internt.

På Youtube-klippet ser man att chauffören öppnar framdörren innan han har stannat. Är det ett bevis på att dörrbromsen är avstängd?

– Det behöver inte vara så, för man kan öppna och låta dörrbromsen bromsa bussen. Däremot ska man inte göra så.

Busschaufförer har tipsat Arbetarbladet om att många brukar kör a med dörrbromsarna urkopplade?

– Den förare som gör så borde ta sig i akt. Det står tydligt i Nobinas instruktioner att de ska vara påslagna och man får absolut inte stänga av dem, säger Lennart Skoog.

Mer läsning

Annons