Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjda trots nedlagd hälsocentral

Trots att hälsocentralen lades ned är Österfärneboborna nöjda med vården. Det säger landstingsrådet Hannah-Karin Linck (C).

– Visst saknar man hälsocentralen men man är ändå nöjda med hur det fungerar i dag.

Annons

Vid årsskiftet är det två år sedan hälsocentralen i Österfärnebo stängdes. I stället hänvisade patienterna till Hedesunda.

Skälet till nedläggningen var att man inte ansåg att det fanns tillräckligt med patienter i Österfärnebo och att det skulle bli svårt att bemanna två hälsocentraler i södra Gästrikland.

Planerna väckte dock starka protester och moderata oppositionsrådet Patrik Stenvard har efterlyst en uppföljning av hur det gått.

Landstingsrådet Hannah-Karin Linck (C) förklarade på onsdagen i landstingsfullmäktige att det har gjorts två uppföljningar och att de flesta är nöjda med den lösning som blev.

Protesterna ledde nämligen till att Österfärnebo fick behålla en distriktssköterskemottagning som är öppen två-tre halvdagar i veckan och dessutom gör läkare från Hedesunda hembesök hos patienter som inte klarar av att ta sig till hälsocentralen.

Patrik Stenvard ifrågasätter dock fortfarande motivet till nedläggningen.

– Man säger att patientunderlaget var för litet. Men samtidigt öppnar man en ny hälsocentral på Gävle Strand som har betydligt färre patienter.

Mer läsning

Annons