Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nollning intog Gävle

/
  • DE SOM BESTÄMMER. ”Det här är ’skändarna’ som man ska lyda och fjäska för; sjunga sånger för och bjuda på godis”, förklarar Torun Svenning, phadder för blivande sjuksköterskor och teknologer under nollningen. ”Skändarna” själva svarar inte på tilltal.
  • GODISFJÄSK. Sebastian Winding bjöd en av ”skändarna” på godis i hopp om att vinna hans gillande.”Jag har gått på Linköpings universitet och nollning är kul, det är så man hittar kompisar”, säger Sebastian Winding, som ska gå design och träteknik på Högskolan i Gävle.

På fredagen fylldes centrala Gävle av högskolestudenter.

– Det är kul med nollning, det är så man hittar kompisar, säger Sebastian Winding, som ska gå design och träteknik.

Annons

Runt om i stadskärnan pågick den traditionsenliga nollningen. I parken utanför Slottet svetsades blivande sjuksköterskor och teknologer samman i sin strävan att få ”skändarnas” gillande.

”Lära känna kompisar”

– Jag är med framför allt för att lära känna kompisar, komma med i gänget och lära känna staden, sa Emma Ridderdal, som kommer från Stockholm.

Hur är det med nivån på aktiviteterna; ingen förnedring?

– Det har varit kul, vi har phaddrar så man känner sig trygg och man behöver inte göra något som man inte vill. Men som nu får vi sjunga konstiga saker, och det är bara kul, säger hon.

Högskolan i Gävle har ungefär 12 000 studenter, drygt 40 utbildningsprogram och omkring 1 000 kurser inom humaniora, teknik, samhälls- och naturvetenskap.

Mer läsning

Annons