Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordeamännen skyller rånet på dödshot

/

Mitt under rättegången berättade de båda Västeråsbor som åtalats för rånet mot Nordea i Gävle plötsligt en ny version av hur det skulle ha gått till.


De ska ha hotats av fyra pistolbeväpnade män som beordrade dem att åka till Gävle och råna banken, för att de skulle ”göra rätt för sig”.

Annons

När rättegången inleddes antydde den 26-årige rånmisstänktes advokat att hans klient skulle komma med en ny förklaring till sin inblandning.

Han berättade att det hade samband med ett mordförsök i juni i Västerås.

Det fallet handlar om en man i Västerås som i en klubblokal sköts med åtta skott och knivskars i ansiktet, men överlevde tack vare att han bar skyddsväst.

Enligt polisen i Västerås var skottlossningen ett inslag i en pågående uppgörelse mellan två lokala kriminella gäng. Den beskjutne är ledare för ett av gängen.

Vid rättegången i går framställdes den skjutne i Västerås som den rånmisstänkte 26-åringens kompis. Men enligt åklagarmyndigheten i Västerås är 26-åringen i själva verket misstänkt för att ha varit en av de maskerade män som skadade honom.

– Men eftersom han har hållit sig undan från polisen har utredningen mot honom ännu inte kunnat slutföras, berättar Lars Folkunger, åklagare i Västerås.

Enligt 26-åringens berättelse i Gävle tingsrätt i går var mordförsöket bakgrunden till hotet mot honom som i sin tur ledde till bankrånet i Gävle.

Fyra pistolbeväpnade män ska ha kommit in i hans hem och krävt att han skulle ”göra rätt för sig”. Där fanns då också den andre rånmisstänkte.

Kvällen före rånet fick de order att åka till Gävle och invänta vidare instruktioner. De instruerades att hämta en vespa i närheten av restaurangen Tant Grön, där en väska med kofötter och maskering och rånkläder fanns.

På morgonen väntade de i närheten av banken och fick den slutliga ordern att slå till via ett mobilsamtal.

Åklagaren Therese Stensson tvivlar på männens berättelse.

– Det är inte uteslutet att de kan vara hotade på något sätt, men rånet kan knappast ha gått till så som de påstår. Det var mer välplanerat än så, är hennes uppfattning.

Då båda rånmisstänkta hade också förklaringar till varför de inte berättat sin historia tidigare. 26-åringen sa att han hade bestäm sig för att berätta sanningen när han samtalade med en präst i häktet.

29-åringen förhördes efter 26-åringen och bekräftade då att han varit med när kamraten hotades, och att rånet gått till så som 26-åringen berättade.

– Jag trodde inte att han skulle berätta, därför har inte jag heller gjort det tidigare, var hans förklaring.

Mer läsning

Annons