Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrsundetgör teater medbarnens ögon

/
  • Fabrikens Barn. 73 elever från Norrsundets skola är med och skapar sin egen kabaré tillsammans med proffs inom både teater, konst och musik.
  • Manus. Författaren America Vera-Zavala har skapat ett manus utifrån intervjuer med Norrsundetbarnen.

Skolbarnen i Norrsundet skapar sin egen kabaré; Fabrikens Barn. Genom musik, teater och konst speglar de sin samtid mixad med fantasi och framtidsvisioner.

Annons

– De vuxna i Norrsundet talar hela tiden om att bygden måste utvecklas och bli bättre, men barnen tycker att Norrsundet är bra som det är, förklarar America Vera-Zavala, som intervjuat skolans 73 barn.

Repetitionerna pågår som bäst just nu, och det är ett digert arbete som regissören Birte Niederhaus från Communityteatern i Göteborg tagit sig an. Det är författaren och debattören America Vera-Zavala som först intervjuat alla eleverna i åldrarna 6–11 år, och därefter skapat ett manusunderlag som regissören jobbat vidare med.

America började sitt Communityprojekt i Norrsundet genom förra årets Jävla Finnar, och nu jobbar hon vidare med sin bit i skolprojektet Platsens Själ. Totalt kommer hon att ge Norrsundet tre år i projektform.

Fritidspedagog Britta Högberg berättar att den kreativa processen är ett samarbete mellan lärare och elever på Norrsundets skola, Communityteatern, länsmuseet genom konstnär Pia Elfström, och musikalisk hjälp från ABF:s Rockskola.

America förklarar att hon är imponerad över barnens kloka tankar kring arbetslöshet och om hur vardagen ska bli utan fabriken.

– Stundtals är de mer välformulerade i frågan än många av våra näringslivstoppar, menar hon.

– Det är en intressant skillnad att de vuxna mest vill se utveckling och förändring av bygden, medan barnens tydliga budskap är att Norrsundet duger som det är. Deras värsta scenario är att bli tvungna att flytta härifrån, berättar America Vera-Zavala.

Birte Niederhaus som jobbar med Communityteater i Angered utanför Göteborg, ser stora skillnader mellan arbetsplatserna; Angereds mångkulturella plattform mot den exotiska tystnad som omger Norrsundet.

Konstnär Pia Elfström har tillsammans med barnen sytt kläder och tillverkat masker, en del kulisser återstår i arbetet.

– Den bästa barnteatern är både rolig och sorglig, och det är också konceptet i den här uppsättningen, sammanfattar America Vera-Zavala.

26 maj är den stora kabarédagen för Fabrikens Barn på Fyren i Norrsundet.

Annons