Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrsundets station blir smärtkatedral

/
  • Nya stationsägare. Hector Lerner och Janina Lopez startar utbildningscenter i Norrsundet.

Hector Lerner hade en dröm i många år. Nu blir drömmen sann genom att han köper anrika Norrsundets station.
– Här, i underbara Norrsundet, vill vi skapa ett konferenscentrum med fokus på smärta. Tågstationen mitt i byn blir en smärtkatedral, säger han.

Annons

Hector Lerner är läkaren som under många år arbetade i Hamrånge hälsocentral. Därefter började han arbeta åt Carema i Gävle. Han bor redan i Hamrångefjärden men nu blir han Norrsundetbo, med norska samhällsvetaren Janina Lopez vid sin sida.

Vårt samtal sker på tre språk: norska, svenska och spanska. Hemma talar Hector och Janina alltid spanska, deras hemländer är Chile och Argentina, och de delar många upplevelser från det förflutna i Latinamerika.

Satsar stort

Precis när faktum presenterats att sågen försvinner från orten, så väljer Hector och Janina att satsa stort på Norrsundet. En by tvingad till strukturella förändringar, där människorna måste resa sig för att kunna gå vidare. Där vill de slå sig ner.

– Det fantastiska stationshuset blir en idyllisk plats för kurser och konferenser; med Fyren intill, och nära havet. Vi hoppas att kursdeltagarna som kommer från andra städer och länder får med sig en del av Norrsundet, dess arbetarkultur, lokalmat, närheten till havet, så att Norrsundets minne sprids ut i världen, förklarar Hector.

– Vi vill integrera oss och utbildningsförtaget Vertebralis till det lokala samhället. Det är därför viktigt att även vi bor här i Norrsundet. Vi ska inte vara några utifrån, säger Hector. Vår vision är folklig, vi tror på enkla saker, och pedagogiken är därefter.

Hundliknande kota

Vertebralis betyder kota på latin. Om man ser ländryggen från sidan så liknar kotan en liten hund. Lilla hunden som är företagets logga representerar en pedagogisk modell i smärtundervisning.

– Stationshusets café blir kvar, men vi har ännu inte bestämt i vilken form, säger Janina. Här kan man träffas kontinuerligt under temat Fråga doktorn. Inlämnade frågor tas upp av Hector, som förklarar och ger råd till allmänheten. Vi kommer kanske att satsa på hälsoturism i någon form.

Social dimension

Janina som är sakkunnig i integrationsfrågor i Norge, ser en social dimen- sion när nu industrinäringen går ner i Norrsundet.

– Man mister hoppet, och det är då som de ekonomiska, sociala och kulturella aktörerna borde sitta ner vid samma bord för att hitta nya alternativ för samhällsutveckling, menar hon.

– Det ryker inte längre ur skorstenarna i Norrsundet, men det kan bildligt ryka ur människors hjärnor när positiva vibrationer skapas, säger Hector Lerner.

arbetarbladet.se

Annons