Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi både på hög och låg nivå

/
  • TRAKTORSNACK. Roffe Liv är en av entusiasterna som kan svara på frågor om hemmabyggen när det gäller traktorer. Han hoppas att många tar med sin ögonsten till Rörberg.

På lördag tar motorseglare och traktorer över på flygplatsen i Rörberg. Det blir nostalgi på både hög och låg nivå.

– Vi hoppas på cirka 1 000 besökare, säger Stig Johansson hos Valbo Flygklubb.

Annons

För fjärde året är det dags för arrangemanget ”Vingar & Traktorer” på Gävle flygplats. Veterantraktorklubben visar upp originella fordon som till exempel en traktor med en cylinder som startas med krutpatron. Om den behagar starta vill säga.

– Vi hoppas att många från trakten som Årsunda, Hille, Sandviken och Älvkarleby kommer med sina traktorer. De äldsta brukar vara 40-tals maskiner, säger Roffe Liv från Veterantraktorklubben.

Han är en av arrangörerna och som vanligt blir det den traditionella traktorpullingen – alltså en traktor ska dra en belastningsvagn längs en bana.

Valbo flygklubb ska bland annat visa upp två motorseglare, det finns även chans att vinna provlektioner med flyglärare. Om vinden är lagom erbjuds skärmflygning och tandemflygning.

– Många kommer från när och fjärran till vårt flyg-in. Vi har landningsbana för besökare, säger Stig Johansson.

Det brukar komma dit en hel del entusiaster.

– Många är genuint intresserade av traktorer, gammal teknik. De känner igen olika maskiner och säger min farfar hade också en sådan där.

De yngsta i Veterantraktorklubben och Valbo Flygklubb är 16 år, så det finns hopp för fortsatt samarbete.

Mer läsning

Annons