Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Ardalan Shekarabi tillbaka

/
  • Förre SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi är tillbaka i sin uppväxtstad Gävle, men är redo att kasta sig in i den politiska hetluften igen. Han är åttonde namn på Socialdemokraternas lista till EU-parlamentet och tror sig ha goda chanser att komma in.

Det har snart gått fyra år sedan han slutade som SSU-ordförande. Men i sommarens val till EU-parlamentet siktar Ardalan Shekarabi (S) från Gävle på att kliva in i den politiska hetluften igen.
– Vi måste tjata om hur viktigt det här valet är och att det rör vardagsfrågor, säger han.

Annons

Ardalan Shekarabi är visserligen kommunpolitiker i Nacka utanför Stockholm, men han har inte synts till i de stora politiska sammanhangen sedan han slutade som SSU-ordförande i augusti 2005. Då hade han varit i en del blåsväder sedan det uppdagats att hans valkampanj delvis hade finansierats med pengar från en intern SSU-fond. Under hans ordförandetid avslöjades också en hel del fusk med medlemssiffrorna inom flera av förbundets distrikt.

– Allt det där ligger bakom mig nu, säger Shekarabi som medan han har varit borta från politiken har passat på att slutföra sin juristutbildning med inriktning på EU-rätt vid Uppsala universitet.

Han har hunnit jobba på en advokatbyrå i Stockholm och sedan ett år tillbaka gör han nu sin notarietjänstgöring vid länsrätten i Gävle, staden där han växte upp.

– Jag är glad att jag inte valde att jobba heltid med politiken. Jag har bland annat märkt att klyftan mellan partier och vanliga människor ökar. Politiker pratar ett annat språk som känns långt bort från människorna, säger han.

Därför tror Ardalan Shekarabi att en av de viktigaste sakerna inför Europaparlamentsvalet är att synas och höras ute bland människor i arbetarklassen. För Socialdemokraterna är det viktigt att behålla den starka kopplingen till fackföreningsrörelsen, för att hålla missnöjespartier som Sverigedemokraterna borta, menar han och tar Frankrike som exempel där högerextrema Nationella Fronten har blivit det största arbetarpartiet.

– Det är en europeisk trend att främlingsfientliga partier tar sig in i Europaparlamentet för att sedan etablera sig nationellt.

Nyckeln för att hålla de krafterna borta tror han är att få upp valdeltagandet. I förra valet 2004 var det så lågt som 37,9 procent. Socialdemokraterna fick 25 procent av rösterna och gjorde sitt sämsta valresultat sedan 1920-talet. Det räckte till fem mandat i parlamentet och Ardalan Shekarabi kan med sin åttondeplats på partiets lista inte alls känna sig säker på att komma in. Målsättningen från partiets sida är sex mandat och om det skulle bli så måste Shekarabi få tillräckligt många personröster för att kryssa sig förbi någon annan på listan. Därför väntar ett intensivt kampanjande som sparkar igång 20 april och pågår fram till valdagen 7 juni. Han planerar att besöka så många orter som möjligt och tänker bland annat knacka dörr i bostadsområden och prata med förstagångsväljare på gymnasieskolor.

– När jag var med och kampanjade förra gången var det många som inte ens visste om valet de sista veckorna innan valdagen.

Ardalan Shekarabi tror att det delvis handlar om att folk inte är medvetna om att EU stiftar lagar inom flera områden som har med människors vardag att göra. Trots att Sverige kom med i EU för 14 år sedan är många fortfarande kvar i tänket att man är antingen för eller emot, men EU har faktiskt stort inflytande över till exempel miljölagstiftning, arbetstidsregler och jämställdhetslagar.

Förutom att jobba mot främlingsfientlighet är Ardalan Shekarabi oroad över de ökande problemen med antalet skuldsatta. I sitt jobb som jurist har han träffat många unga männsikor som blivit offer för sms-låneföretagen och fått betalningsanmärkningar som gör att de utesluts från stora delar av samhället. De kan inte ta köpa hus, hyra lägenhet eller ens ha ett mobilabonnemang.

Villkoren för bankernas kreditgivning styrs av kreditkonsumentlagstiftningen som är utformad efter direktiv från EU. Därför har EU-parlamentet stort inflytande i frågan.

– Jag stör mig på att företag tjänar grova pengar på de fattigaste. Därför vill jag sätta konsumenternas intressen i fokus och förbjuda sms-lån, säger Ardalan Shekarabi.

Håller du med de kritiker som säger att EU-parlamentsvalet har blivit något för veteraner och sådana som har hamnat på sidan av i rikspolitiken?

– Bilden har definitivt varit så, men det är en sjuk stämpel för det är ett viktigt val. Jag tror att synen håller på att förändras för en del parlamentariker har faktiskt fått saker uträttade, säger Ardalan Shekarabi.

Mer läsning

Annons