Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det noggrann handtvätt som gäller!

/
  • DAGS FÖR TVÄTT. Några minuter innan lunch är det kö till handtvätten i förskoleklassen Gläntan. Oscar Lövblad och Anton Vinberg vet hur man gör.
  • NOGGRANNA. Elsa Lodin har hört talas om svininfluensan, men att tvätta händerna hör till rutinerna för henne och kompisen Jessica Larsson Berg ändå.
  • SAMLADE. I Stigslund tvättar eleverna händerna innan lunch. De använder även pappershanddukar i stället för vanliga handdukar.

Tvätta händerna extra noga och stanna hemma om du är förkyld. De råden ger skolsköterskorna i Gävle.

– Vi använder pappershanddukar istället för vanliga handdukar. Det är det bästa just nu, säger lärare Annette Westlund vid Solgläntan i Stigslund.

Annons

I tisdags eftermiddag hade skolhälsovården i Gävle möte angående svininfluensan och hur man ska organisera de kommande vaccinationerna. De visste inte då att en man från Gästrikland var livshotande sjuk i svininfluensan vid Gävle sjukhus. Han flögs senare till universitetssjukhuset i Danmark för vård.

– Vi ska diskutera mer nästa vecka när skolöverläkaren är på plats. Nu följer vi de rekommendationer som socialstyrelsen och smittskyddsläkare Signar Mäkitalo ger, alltså var extra noggrann med handhygien och sedan är det upp till varje rektor och förskolechef, säger vikarierande verksamhetschef Ann-Christine Gustavsson vid Elevhälsan.

Skolsköterska Eva Bergengren-Kax var med på mötet. Hon har hand om Stigslund- och Åbyggebyskola.

– Problemet är att det här lätt skapar panik. Men det är inte vanligt att influensan får så allvarliga konsekvenser som hos mannen i 30-årsåldern, säger hon.

Hon ger tipset att stanna hemma om man är rejält förkyld med feber och hosta och är extra noggrann med handhygienen.

– Ring sjukvårdsupplysningen om du är sjuk, därifrån guidar de dig rätt. Undvik även handkontakt så smittar inte influensan lika snabbt, säger hon.

I det här läget har inte skolorna köpt in extra handsprit.

 

 

Annons