Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det okej att ordna party i katolska kyrkan

/
  • Det är tyst och rofyllt i den gamla katolska kyrkosalen. Längst ned i salen finns det gamla biktbåset bevarat för den som vill be om syndernas förlåtelse.
  • En predikstol finns förstås också i gamla katolska kyrkan.
  • Huvudingången till kyrkan ligger omedelbart till höger, då man kommer in från Norra Centralgatan.
  • Katolska kyrkan i Gävle är helgad åt aposteln Paulus och församlingen hette Sankt Pauli församling.
  • Korset i smide är nytillverkat. Det beställde Kurt Bengtsson  av konstnären Jacob Thunberg.
  • Biktbåset finns bevarat längst bak i kyrkan. En röd lampa tänds utanför när någon befinner sig i biktbåset.
  • I ett litet förråd har församlingen lämnat ljusstakar, ett krucifix och lite andra prylar som använts vid gudstjänster.
  • Kurt Bengtsson köpte Tennstopet år 2000, som sedan några år tillbaka drivs av hans dotter. När den gamla katolska kyrkan blev till salu förra året slog Kurt till och köpte den.

Vill du hyra en gammal kyrka? Nu har du chansen. Sveriges äldst bevarade katolska kyrka finns i Gävle och den hyrs ut till fester, konserter och utställningar.

– Jag har inget emot om någon skulle vilja sätta upp en diskokula i kyrkosalen, säger ägaren Kurt Bengtsson.

Annons

Den tidigare katolska kyrkan på Norra Centralgatan i Gävle gör inte mycket väsen av sig. Tegelbyggnaden ligger försynt inskjuten mellan de andra husen.

Kyrkan ritades av Hjalmar Gottfrid Sandels som var biträdande stadsarkitekt i Gävle och senare slottsarkitekt i Stockholm. Vid invigningen 1881 fanns i Gävle bara ett 30-tal katoliker, men församlingen sträckte sig från Nordupplands vallonbruk till större delen av Norrland.

När den gamla kyrkan blev för liten lät den katolska församlingen bygga en ny, större kyrka på Södra Rådmansgatan. År 2000 skänktes den gamla kyrkan med tillhörande församlingshem till den serbisk-ortodoxa stiftelsen. Men driften blev för dyr och i höstas sålde den serbisk-ortodoxa församlingen fastigheten till fastighetsbolaget Tennstopet för 2,1 miljoner kronor.

– Jag tyckte att det var bäst att köpa kyrkan eftersom restaurangen och kyrkan har gemensam innergård. Förutsättningarna hade kanske förändrats för restaurangen med en annan ägare av kyrkan, säger Kurt Bengtsson.

Kyrkorummet är rikt utsmyckat med bland annat ett stort altarkors och bibliska skulpturer. Väggarna är målade vinröda med guldrutigt mönster. Taket är också rikt dekorerat med målningar. När kyrkan renoverades på 1970-talet försökte man behålla så mycket så möjligt från tiden då den byggdes. De stora kyrkofönstren är vackra med blyinfattat glas, men släpper inte in mycket ljus.

– Byggnaden är K-märkt. Jag får inte riva eller förändra något. Den har samma status som Sjömanskyrkan, förklarar han.

Kyrkan avsakraliserades med en särskild gudstjänst innan den såldes. de katolska utsmyckningarna finns kvar, Men Kurt har inga planer på att ta bort dem.

– De är ju fina. Lokalerna kan användas till fest, möten, utställningar, yoga, gympa eller konserter. Kyrkbänkarna har jag kört undan för att det lättare ska gå att använda lokalen.

Den som hyr kyrkan får också tillgång till församlingsdelen med kök, matsal och källaren.

Max 150 personer får vistas samtidigt i kyrkosalen. Det kostar mellan 2 000 och 2 500 kronor att hyra lokalerna ett dygn.

Mer läsning

Annons