Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Nygatan avstängd

/
  • Från och med i går är Nygatan avstängd på grund av Stortorgets ombyggnad som ska pågå i mer än ett år. När allt är klart stängs delar av gatan av permanent, förutom för buss och taxi.
  • Eva Bäckman och Stefan Johansson parkerar ofta bilen inne i centrum, men tror inte att de påverkas så mycket av Nygatans avstängning.

Nu är det stopp för biltrafik på Nygatan. I går var första dagen med skyltar och bommar som ska sitta uppe medan Stortorget byggs om.
– Det blir så här ett bra tag framöver, säger Mats Pierrou på tekniska kontoret.

Annons

Ordentliga bommar och förbudsskyltar sitter sedan i går uppe på Nygatan för att förhindra bilar och bussar från att passera Stortorget, som byggs om. Bommar sitter även uppe i ändarna av tvärgatorna Norra Kansligatan och Norra Slottsgatan för att förhindra utfart på Nygatan.

– Men Norra Skeppargatan är öppen ett bra tag till. Det har också funnits rykten om att parkeringshusen inte skulle vara tillgängliga, men det är fel, säger Mats Pierrou.

Han kan inte svara på om Nygatan kommer att vara avstängd under hela byggtiden, men gissar på att det blir ganska länge.

När nya Stortorget är klart nästa sommar tillåts endast buss, taxi och distributionstrafik i det södra körfältet mellan Norra Kansligatan och Norra Skeppargatan. I det norra fältet tillåts ingen motorfordonstrafik alls på samma sträcka. Det fältet ska stenläggas och anpassas för uteserveringar.

Gävleborna Stefan Johansson och Eva Bäcklund har parkerat bilen på Norra Slottsgatan. De tror inte att de påverkas i så hög grad av Nygatans avstängning.

– Vi åker inte på Nygatan så ofta. Men det är så klart synd om avstängningen blir permanent, säger Stefan Johansson.

Mer läsning

Annons