Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är våren här!

/
  • Vårflod. Gävles gator gylls av smält snövatten, våren här är.
  • Tidigt vårtecken. Snödropparna är bland de första vårtecknen. De första tittade fram redan för någon vecka sedan.
  • Säkert vårtecken. Krokusarna är säkra vårtecken och har nu börjat titta fram i stora mängder. Bland annat på Esplanaden och vid Rådhuset.

Solglasögon, takdropp och spirande krokusar. I går kändes det som att våren äntligen har kommit till Gävle för att stanna.
Enligt SMHI blir hela resten av veckan riktigt vårvarm.

Annons

Det har varit en ovanligt snörik vinter, men våren verkar trots det inte bli så mycket senare än vanligt. 1 april brukar räknas som vårens första dag i Gästrikland och enligt SMHI:s karta över vårens ankomst hade den i går kommit ungefär till Uppsalatrakten.

Definitionen för vår är att dygnsmedeltemperaturen måste vara över noll grader sju dygn i sträck. Gävle hade i går haft tre sådana dygn i rad.

– Det ser ut att vara ganska goda chanser att det varma vädret håller i sig. I så fall räknas vårens ankomst från det första dygnet det var över noll, säger Anna Österman, meteorolog på SMHI.

I luften känns det dock fortfarande ganska kyligt så länge inte solen är framme. Men mot slutet av veckan ska det bli varmare. Från torsdag till söndag blir det 10–11 grader varmt och soligt väder på dagarna.

– Det fina vädret ser ut att hålla i sig även nästa vecka. Det kan förstås komma några mindre bakslag i april, men våren har tagit över nu, säger Anna Österman.

– Det känns som att våren är här nu. Vi blev lurade en gång tidigare, men vill inte bli det en gång till, säger Tierpsbon Jörgen Pettersson till Arbetarbladet.

Under sin resa till Gävle såg han gott om vårblommor längs vägarna.

Mer läsning

Annons