Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu behöver du mobilen för att gå på toa

/
  • Göran Antan råkade ha en femma på sig och använde den vanliga myntautomaten när han lånade centralstationens toalett. Han tror att sms-tjänsten kan vara bra eftersom utvecklingen går mot att man använder mindre och mindre kontanter.
  • Toaletterna på centralstationen har utrustats med ett kodlås som den nödige kan öppna genom att skicka ett sms och få en svarskod. Kostnaden är samma som tidigare, det vill säga fem kronor.

Behöver du gå på toaletten? Då måste du skicka ett sms först. I alla fall om du är på centralstationen i Gävle.
– Det här är ett exempel på att tekniken springer ifrån verkligheten, säger Sören Norman, tillgänglighetsrådgivare på Gävle kommun.

Annons

Det är fastighetsägaren Jernhusen som på prov har tagit bort myntlåsen på tre av centralstationens fyra toaletter och ersatt dem med kodlås. Den som vill gå på toaletterna måste skicka ett sms från sin mobiltelefon och få en svarskod som han eller hon sedan knappar in för att kunna öppna dörren.

Syftet med de nya kodlåsen är att minska skadegörelsen och förhindra att människor bosätter sig på toaletterna.

– Vi har haft en del problem i Gävle, bland annat med nedskitade toaletter och sönderslagna myntboxar. Det här är ett försök att skapa en lugn och trivsam miljö, säger Johanna Nilsson, kvalitetsansvarig för väntsalar på Jernhusen.

Alla de fyra toaletter som finns på stationen har utrustats med kodlås, men på handikapptoaletten finns även myntboxen kvar. Just den använder Göran Antan i väntan på sitt tåg.

– Jag har bara en arbetstelefon och jag vet inte hur jag skulle redovisa ett toalettbesök. Dessutom råkade jag ha en femkrona på mig, säger han.

Kodlåsen är en nyhet för honom, men han tror att det kan vara bra.

– Utvecklingen går ju mot att man har mindre och mindre kontanter på sig, säger han.

Men Gävle kommuns tillgänglighetsrådgivare Sören Norman håller inte riktigt med. Han är själv synskadad och tror att det nya system som Jernhusen infört missgynnar såväl äldre som personer med funktionsnedsättning. Han påpekar att en fjärdedel av Sveriges befolkning har läs- och skrivsvårigheter.

– Många kan ha svårt att ta till sig vanlig text och det finns flera som inte kan skicka sms. Det finns också människor som inte har mobiltelefon. Det här är en trend som riskerar att sprida sig vidare och som kan göra att många hamnar utanför i samhället, säger han.

Enligt Johanna Nilsson på Jernhusen har man lämnat kvar myntboxen vid handikapptoaletten just för att göra toaletterna tillgängliga för så många som möjligt. Hon medger att en del klagomål har kommit in och lovar att förbättra vissa delar. Bland annat ska informationstavlor med blindskrift sättas upp.

– Det här är ett försök att göra det bättre. Om vi får jättemycket synpunkter kan vi givetvis omvärdera och titta på andra möjligheter, säger hon.

Arbetarbladet gjorde själv ett test av det nya systemet. Reportern provade den nya sms-funktionen medan fotografen gick för att växla till sig en femma. Resultatet? För reportern tog det en minut och en sekund att komma in på toaletten. För fotografen tog det en minut och sex sekunder.

Annons