Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det beigt för torghandlarna

/
  • BÄST LJUS. Klädförsäljaren Hossein Monir hade gärna haft kvar vita skynken över sitt klädstånd när han flyttar tillbaka till nya Stortorget. ”Det ger bäst ljus på kläderna”, säger han.
  • TVEKSAM. Blomster-handlaren Leif Levin har haft sitt röda skynke i över tio år och inte behövt tvätta det någon gång. Han gillar inte riktigt den gulbeiga färg som kommunen har bestämt att alla markiser på nya Stortorget ska ha.

Enhetliga och gulbeiga. Så ska markiserna till torgstånden på det nya Stortorget vara. Blomsterhandlaren Leif Levin får skippa den vinröda han haft i över tio år.

– Man får inte alltid som man vill, säger han.

Annons

Till sommaren ska Gävles torghandlare få flytta tillbaka till sitt kära Stortorg. Men ett nytt och fräscht torg medför att de inte själva fullt ut kan bestämma utformningen på sina stånd. På nya Stortorget ska stånden stå mer samlat och ha enhetliga utseenden.

– Vi vill ha en neutral bas och sedan får torghandlarna själva stå för brokigheten med sina många olika varor. Det ska vara inbjudande att gå in bland torgstånden och vi vill skapa lite av en Hötorgskänsla, säger kommunens landskapsarkitekt Marie Edling.

Varmare ton

Tillsammans med övriga delar av kommunens projektgrupp och i samråd med torghandlarna har hon bestämt att skynkena på de nya stånden ska vara gulbeiga, nästan sandfärgade.

– Vi ville ha en varmare ton eftersom mycket annat på torget är stenfärgat. Samtidigt skulle det vara något som tål solen och är motståndskraftigt.

Torghandlaren Leif Levins familj har sålt blommor i tre generationer. Han har använt sitt vinröda skynke de senaste tio åren.

– Det har aldrig behövts tvättas eller tas ned. Ett ljust skynke blir lättare smutsigt, säger han.

Han tror ändå att det kan bli ett lyft för torget om allt blir enhetligt och hoppas att de nya markiserna blir bra.

Ha kvar nuvarande

Även klädförsäljaren Hossein Monir hade gärna haft kvar sina nuvarande skynken, som är vita.

– Det ger det bästa ljuset på kläderna, men jag kan ju inte bestämma allt själv, säger han.

Leif Levin längtar tillbaka till sitt Stortorg. Under tiden på Rådhustorget har försäljningen gått ned med 30 procent.

– Jag hoppas ta igen det om det blir en skjuts när torget öppnar igen. Det här har varit ett väldigt tufft år för oss, säger han.

Annons