Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir Therese av med överskottshuden

/
  • Lättare steg. I dag är Therese Kjellberg strålande glad. Hon har precis fått reda på att hon efter lång kamp – och hela fyra avslag – ska få en operation för att ta bort delar av den tunga otympliga hudkostym hon bär omkring på efter hennes stora viktminskning.

Efter fyra avslag blev det till slut ett ja. Landstinget ändrar sig och ger nu Therese Kjellberg från Sandviken en operation för att ta bort överskottshud.

– Det känns helt fantastiskt, nästan som att få ett nytt liv.

Annons

Det är en strålande glad Therese Kjellberg som vi möter på tisdagen. Hon har precis varit på Gävle sjukhus och fått träffa en plastikkirurg. Och hon har fått det efterlängtade beskedet – att hon ska få en hängbuksoperation.

Läkarna ska till slut hjälpa henne att bli av med en del av den stora otympliga hudkostym som hon bär omkring på sedan hon gått ned över 100 kilo efter en överviktsoperation.

– Jag blev så glad att jag hoppade, skrek och klappade händerna. Sedan ringde jag hem till barnen och de bara skrek i telefon, säger Therese.

När Arbetarbladet berättade om hennes fall i våras var hon inte lika glad. Då hade hennes familjeläkare för fjärde gången skrivit till kirurgkliniken för att Therese skulle få en operation – och för fjärde gången hade hon fått nej.

Vägde fortfarande för mycket

Trots att hon mer än halverat sin vikt vägde hon fortfarande för mycket enligt landstinget Gävleborgs regler. Hon skulle behöva gå ned ytterligare 22 kilo, men det var omöjligt eftersom överskottshuden i sig väger så mycket. Stora hängande hudsjok som ger henne mycket besvär. Det är tungt, hon får skavsår och svamp och har svårt att sova eftersom huden korvar sig och stramar åt.

– Speciellt nu på sommarn är det jätteäckligt, det blir infekterat och luktar illa.

Men efter uppmärksamheten i media kontaktades Therese av sjukhuset och uppmanades att skicka in en ny remiss. Det ledde till att hon fick komma och träffa en plastikkirurg och nu var tongångarna betydligt mer positiva.

– Det var inte ens någon diskussion, det var klart direkt att jag skulle få en operation, berättar hon.

Kan vara risk för infektion

Men det är inte okomplicerat att operera bort en hängbuk så stor som den Therese har. Det kan vara svårt att få allt att läka och risken för infektioner är stor. Därför ska man börja med att ta bort den nedre delen, den hudpåse som hänger under naveln, och om det går bra kan man operera även den övre delen.

Är du inte rädd för de risker som finns?

– Den största risken var den första operationen. Överlevde jag den så överlever jag det här. Det är inte heller ett alternativ att gå omkring att bära på det här.

Mer läsning

Annons