Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu byggs elvägen på E16 vid Sandviken

/
  • Magnus Ernström, Region Gävleborg, är med i ledningen för elvägsprojektet.

Elvägen väster om Sandviken har börjat byggas.
– Nu ska vi pröva hur systemet fungerar på riktigt, säger Magnus Ernström, projektägare och strateg på Region Gävleborg.

Annons

I april-maj ska den första lastbilen kopplas in på den strömförande kontaktledningen, ungefär som en spårvagn men utan räls.

– Testen ska pågå cirka en vecka varje månad, då man kör ganska mycket fram och tillbaka på sträckan, säger Magnus Ernström.

Vi träffas intill E16, vid Scherpbacken mellan Sandviken och Kungsgården. Här ska en två kilometer lång sträcka elektrifieras.

I dagarna ett tiotal man från inhyrda entreprenörer börjat förbereda för de 48 stolparna som kontaktledningarna ska hänga i. Grova stålrör utgör fundament som pålas ner i marken.

Läs också: Planerna på elväg börjar formas.

Projektet ska pågå i två år. När det är i full gång nästa höst ska två av Scanias senaste hybridlastbilar rulla här. Det är lastbilar som kan drivas med både diesel och el och som utrustas med strömavtagare av samma modell som finns på spårvagnar.

Via strömavtagarna ska lastbilarna automatiskt koppla till eldrift. När de sedan lämnar kontaktledningarna ska de drivas med batteri någon kilometer innan dieselmotorn drar i gång.

Systemet har hittills prövats på inhägnat område i Tyskland. Nu testas det för första gången på allmän väg.

– Då får vi se hur det påverkas av annan trafik, vägdamm, vägsalt, beläggningsarbeten med mera, säger Magnus Ernström

Syftet är skapa beslutsunderlag för en eventuell utbyggnad av elvägssystemet.

Trafikverket pytsar in 77 miljoner kronor för att finansiera projektet. Bakom de pengarna står också statliga Energimyndigheten och innovationsmyndigheten Vinnova. Tyska elkoncernen Siemens och bilföretaget Scania går in med insatser för minst 40 miljoner kronor.

Övriga intressenter i projektet, bland andra industriföretagen Sandvik och Ovako, är med i olika samarbetsgrupper.

Läs också: Sandvik tror på elväg.

Region Gävleborg och Sandvikens kommun driver parallellt ett mindre projekt för att se hur man regionalt kan dra nytta av elvägsprojektet när det gäller tjänster och produkter.

Projektet är budgeterat så att pengar ska finnas för att montera ned anläggningen. Men om det visar sig att tekniken håller måttet ska Region Gävleborg verka för att den får vara kvar och byggs ut, berättar Magnus Ernström.

Mer läsning