Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har de en månad kvar

Sommaren kan knäcka Folkets hus-föreningen i Gävle. I går fullföljdes den tidigare avbrutna årsstämman. En bantad styrelse har nu en månad på sig att kapa kostnader.

Annons

Det ekonomiska läget för Folket hus-föreningen är kärvt. Personalen är uppsagd sedan i april, och sista maj stänger restaurangen Borgen. En pågående rättstvist med Gävle kommun är på väg att sänka föreningen.

I april avbröts årsstämman med kravet att styrelsen skulle presentera idéer på hur föreningen ska komma på fötter och undvika konkurs.

– Jag tror det blir svårt, men det finns en del tankar om hur den kan göra, säger Carina Holm, arbetarekommunens ombud på gårdagens stämma.

Ordförande Åke Bengtsson räkna exempelvis med att få ned hyran för Folkets hus nu när restaurangen ska stänga. I övrigt har han inte mycket konkret att säga om hur ekonomin ska förbättras. Styrelsen ska jobba med budgeten och verksamhetsplanen, är hans besked.

Är konkurshotet ur världen?

– Nej, det kan man inte säga. Vi har tre tuffa månader framför oss då verksamheten på Folkets hus går ned, säger Åke Bengtsson.

De anställda är uppsagda men först i september minskar personalkostnaderna.

Hur mycket pengar rör det sig om för att rädda föreningen från konkurs?

– Jag vill inte nämna några belopp.

Den gamla styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Åke Bengtsson sitter kvar som ordförande i styrelsen och enda nytillskottet är Sven Krantz från LO.

Mer läsning

Annons