Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har de första vaccindoserna kommit

/
  • DELAD FAMILJ.  Terese Persson, uppvuxen i Sandviken men bor just nu i Spanien ska inte vaccinera sig. Hon känner sig ganska lugn inför svininfluensan. Hennes pappa Lars-Erik Persson ska däremot ta emot en spruta
  • ÄNTLIGEN! På torsdag får de första patienterna i Gävleborg influensavaccinet. Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo är glad när lådan med vaccin är på plats.
  • PÅ PLATS. Nu, efter flera månaders väntan, finns en del av vaccinet på plats i Gävleborg. Apotekspersonalen tog snabbt hand om leveransen.

I går kom den första vaccinleveransen till Gävle. Mellan 17 000 och 20 000 doser togs emot av personalen på Sjukhusapoteket.

– Äntligen! Jag hoppas det är efterlängtat, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Redan på torsdag startar vaccineringen mot svininfluensan.

Annons

Den samlade presskåren fick vänta två timmar innan vaccinet mot svininfluensan anlände till Gävle sjukhus. Vaccinet, som kommer från Belgien, levererades i en låda av Postens chaufför Robin Josefsson.

– Jag fick höra på telefonen att det var stor uppståndelse och många som väntade på mig. Tur att jag har kammat mej idag, säger han och skrattar.

Han har inte fått några särskilda order om hur vaccinet ska hanteras.

– Men det är nog en viktig uppgift. Jag ska i alla fall vaccinera mig, säger han.

I lådan finns alltså vaccinet mot den nya influensan (H1N1). Ampullerna tas om hand av apotekspersonal. Vaccinet kördes även ut till vissa hälsocentraler i Gävle.

Men de som först får en spruta är personer som vårdas på Gävle sjukhus.

– Vi börjar vaccinera dem på torsdag och på måndag börjar vaccineringen av riskgrupperna, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Hur många räcker dessa doser till?

– Till 17 000 - 20 000 personer. Till barn under tolv år räcker doserna dubbelt så länge eftersom de bara behöver hälften av en ampull.

De kommande veckorna väntas fler leveranser och Signar Mäkitalo uppmanar till förståelse om man skulle få vänta på vaccineringen.

– Jag hoppas det blir lagom långa köer till vaccineringen. Det har varit osäkert med leveranserna, säger Signar Mäkitalo.

Även sjukhusen i Bollnäs och Hudiksvall har fått vaccinet, som är godkänt av EU-kommissionen. Under fredagen ska landstinget Gävleborg göra ett utskick till samtliga hushåll med information om hur vaccinationen ska gå till.

Mer läsning

Annons