Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan kommunen granskas på webben

/
  • på nätet. Ann-Sofie Johansson-Nyberg har lett arbetet med att lägga ut kommunens diarium på internet.
  • från och med i går. Kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges diarium finns från och med i går utlagt på internet.

Nu går det att läsa kommunens alla brev på webben. Med start i går läggs kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges diarium ut på hemsidan.

Annons

Många andra kommuner har redan sina diarielistor utlagda på webben, så på det sättet är Gävle sent ute.

Men när kommunen nu lägger ut sitt diarium går det att läsa hela den handling eller det brev man är intresserad av, direkt på hemsidan.

– Vi är ganska ensamma i landet om att lägga ut alla ärenden. Det är bara ett knappt tiotal kommuner som gör det i dag, säger kommunledningskontorets chef Helén Åleskog.

Alla handlingar finns dock inte utlagda i sin helhet. De som kommer från privatpersoner som inte är politiker skyddas av personuppgiftslagen och därför vågar inte kommunen i nuläget lägga ut dem, trots att de går att titta på i det vanliga diariet.

– Men jag hoppas och tror att personuppgiftslagen kommer att lätta. När fler och fler myndigheter lägger ut sina diarier får vi nog snart en praxis att förhålla oss till, säger Helén Åleskog.

De få ärenden som är sekretessbelagda läggs inte heller ut.

Webbdiariet kommer att uppdateras varje vardag klockan 12.30. Än så länge är det bara kommunsytrelsens och kommunfullmäktiges diarium som är utlagt, men under året är kommunens ambition att även de övriga nämndernas och förvaltningarnas diarier ska läggas ut.

Syftet är förstås att underlätta för allmänheten att få insyn i kommunens verksamhet.

– Det är otroligt viktigt att vi behåller offentlighetsprincipen levande. Det här är ett sätt att ge nya generationer möjligheten att erövra den, säger Helén Åleskog och tillägger att kommunens personal även ska få en uppfräschad utbildning i offentlighetsprincipen.

Mer läsning

Annons