Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan Ström ladda bilen på stan också

/
  • KÖR ELBIL. Ann-Charlotte Ström ingår i en testpanel om fyra familjer som ska köra elbil i ett års tid. ”Det är perfekt med en laddstolpe här. Då kan min man få ta bilen till jobbet ibland också, han jobbar i stan.”
  • CENTRALT. Ny laddningsplats för elbilar invigdes vid Gävle slott i går.

Nu är det möjligt att ladda elbilen i centrala Gävle. I går invigdes en ny laddstolpe på Slottstorgets parkering. Det är den första i Gävles stadsmiljö. – Det är fantastiskt bra, säger elbilsföraren Ann-Charlotte Ström.

Annons

Laddstolpen är ett tankställe för elbilar. Vid laddstolpen finns två platser avsedda för elbilar. En laddning för två mil kostar fem kronor och betalas via mobiltelefonen. Du skickar en kod via sms och får en kod tillbaka som du knappar in på laddstolpen.

– Det känns bra att driva på utvecklingen mot ett hållbart resande, säger David Eldrot, chef för tekniska kontoret i Gävle.

Sedan tidigare finns det laddstolpar vid Maxi Ica i Hemlingby och Sandviken, Valbo köpcentrum och Teknikparken. Fler laddstolpar ska sättas upp i Gävle men hur många och var de ska sitta är ännu inte bestämt. Det beror på hur många som skaffar elbil.

Ann-Charlotte Ström ingår i en testpanel om fyra familjer som ska köra elbil i ett års tid. De deltar i forskningsprojektet Shopping circle som leds av Högskolan i Gävle. Varje månad hålls möten och familjerna ska även föra resedagbok.

– Vi tycker att det fungerar jättebra. Jag använder bilen när jag jobbpendlar mellan Hemlingby och Bomhus, när vi handlar och skjutsar barn. Men om hela familjen ska åka någonstans använder vi den bensindrivna bilen eftersom det bara finns två säten i elbilen.

Hon tycker att det är perfekt med en laddstolpe vid Slottstorget.

– Då kan även min man ta bilen till jobbet någon gång och ställa den här. Vi laddar bilen hemma mestadels med hjälp av skarvsladd och vanligt uttag.

Kostnaden per mil för elbilar ligger på tre kronor. Det går att köra 18 mil på en tank. Det tar tolv timmar att ladda bilen om den är tom.

Mer läsning

Annons