Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer den rullande förskolan

/
  • Nu kommer den! Det var glada, spända och förväntansfulla barn som hängde vid staketet för att se när bussen kom till Tallåsgården.
  • Välkommen ombord. Det var en strid ström av nyfikna barn som ville kliva ombord för att syna bussen.
  • Köket. Pelle Persson och Erik Olsson satte sig tillrätta i sätena närmast det lilla köket. I dag vankades det dock ingen mat där. Bussen ska först utrustas med tallrikar, glas och bestick och allt annat som behövs på en förskoleavdelning.
  • Nycklarna. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Åsa Wiklund-Lång (S) överräcker bussnycklarna till biträdande förskolechefen Karin Nordkvist.
  • Trångt. Det blev snabbt trångt på bussen när alla ville in och titta. När den väl är i bruk så har den plats för 20 barn.

”Nu kommer den! Nu kommer den!”
Barnen hoppar jämfota av upphetsning när den röda bussen kör fram.
Gävles första rullande förskola har anlänt till Tallåsgården i Valbo.

Annons

Men redan långt innan står de mest entusiastiska som klistrade vid staketet och väntar. På bussen med stort B.

– Den är tolv meter lång. Och Seija ska köra den, upplyser Tova Ögren.

Seija heter Larsson i efternamn och är förskolläraren som fått skola om sig till att bli även busschaufför. Det är hon som kommer att ratta förskolebussen när den ger sig ut på äventyr.

– Vi har inte bestämt än vart vi ska åka – men mest blir det ut i skogen eftersom vi är en i ur och skur-avdelning, konstaterar Seija.

Vill åka till rymden

Barnen kan dock tänka sig betydligt mer avlägsna resmål – Tomteland, Gröna Lund och Afrika är bara några av förslagen.

Allra mest vågad är Noah Källström.

– Jag vill åka till rymden.

Kompisen Erik Olsson nöjer sig med en tur till Norge och vid närmare eftertanke tycker de båda att Högbo inte är ett så dumt alternativ.

Barnen har också redan en hel del bussvana. Tre dagar i veckan har man hyrt en buss och åkt ut på utflykter – bland annat just till Högbo. Men nu får de en alldeles egen.

– Det blir skönt att slippa lasta i och ur alla saker varje dag, konstaterar Seija Larsson.

Först i Gävle

Bussen – som är den första i sitt slag i Gävle – har kostat 3 miljoner kronor att köpa in och den är utrustad med ett litet mottagningskök, förvaringshyllor, toalett och skötbord. Det är också möjligt att ordna liggplatser för de som behöver vila. Men tanken är att man ska vara utomhus större delen av dagen.

Uppemot 20 barn får plats och det gör att man kan ta emot fler barn på de vanliga avdelningarna. I dag är ju bristen på dagisplatser stor.

Ett nytt arbetssätt

Men det är också en chans att prova på ett nytt sätt att jobba.

– Det ska bli spännande att se hur man använder bussen, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Åsa Wiklund-Lång (S).

Mer läsning

Annons