Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer polisens metoder att granskas

Polisens okonventionella metoder i CH-utredningen kommer att granskas av landets högsta jurister. JO har redan inlett sin granskning och nu vill advokaterna föra domen vidare till Högsta domstolen.

Annons

– Det finns goda skäl för HD att granska den här bevisprovokationen, säger advokat Gunnar Falk.

Advokaterna har fått nej på sina försök att få igång en polisutredning mot åklagaren Mikael Hammarstrand om tjänstefel. Två instanser inom åklagarmyndigheten har avslagit det, och JO har också beslutat att inte inleda en förundersökning om brott.

Däremot utreder JO nu polisen och åklagarmyndighetens agerande, och har redan i en skrivelse sagt att polisens metoder kan ha brutit mot lagen. JO:s utredning väntas bli klar före årsskiftet.

Och nu har de två mordbrandsdömdas advokater bestämt sig för att driva frågan till Högsta domstolen. Eftersom det saknas lagstiftning om de nya polismetoder som är på väg att införas, och få liknande mål har prövats i HD har de gott hopp om att få prövningstillstånd för CH-domen.

Samtidigt pågår en av riksdagen tillsatt utredning om hur de nya okonventionella polismetoder som är på väg att införas ska utformas och ges ett stöd i lagstiftningen.

– I det läget kan en HD-prövning av CH-domen bli en möjlighet för landets högsta jurister att skaffa sig inflytande över lagstiftningen, säger 30-åringens advokat Gunnar Falk.

75 procents chans

Krogägarens advokat Curt Sandström bedömer chanserna att HD ska ta upp målet som 75 procent. Även den advokat som har störst anledning att vara nöjd, Tom Placht som företräder den nu friade 46-åringen, har många frågetecken kring CH-utredningen. Det gäller bevisprovokationen men också hur utredningen har drivits mot hans klient.

– Han borde aldrig ha åtalats. Skälet var nog enbart att stärka upp misstankarna mot de andra åtalade är hans slutsats.

Mer läsning

Annons