Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lever nalle farligt

I dag, söndag, drar årets björnjakt igång.
I Gävleborgs län får 50 björnar skjutas innan jakten är över.
De sista tio björnarna får dock endast skjutas i Hälsingland.

Annons

– När 40 björnar har skjutits i hela Gävleborgs län avbryts större delen av jakten. Därefter får det endast skjutas björn i Ljusdal, Ovanåker och norra delen av Bollnäs, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Antalet björnar som får skjutas i årets licensjakt är alltså större än under förra året – då 40 björnar tilldelades i Gävleborg.

Ökningen av antalet har sin grund i att Gävleborg föregående år delat kvoten med Dalarna. Antalet är dock kontroversiellt.

Bland annat Svenska Rovdjursföreningen har överklagat antalet till Förvaltningsrätten. Något som dock inte hunnit avhandlas innan jakten nu inleds.

Företrädare för länsstyrelsen har tidigare sagt till Arbetarbladet att det finns tecken på att björnstammen har ökat. Men enligt Daniel Hansson är det omöjligt att spekulera i.

– Det kommer att genomföras en inventering nästa år. Nu är det bäst att vara försiktig med spekulationerna om stammen ökar eller inte. Är det så att man ser fler björnar, eller är det samma björn man ser flera gånger?

Kvoten i årets jakt bygger på en uppskattning att det finns mellan 330 och 730 björnar i Gävleborgs län för tillfället, en nivå som länsstyrelsen i stort sett anser är rimlig. De flesta av dem finns i Hälsingland.

I fjol var jakten över efter tre veckor och årets beräknas ta någon vecka ytterligare.

De björnar som inte är tillåtna att skjuta är honor med ungar samt årsungar.

Licensjakten är det verktyg som används för att hålla björnstammen under kontroll. Utöver det finns vid behov möjligheter till skyddsjakt på enskilda björnar.

I Uppsala län bedrivs ingen licensjakt på björn, då det endast finns ett fåtal djur där.

Mer läsning

Annons