Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu planeras för dykningar i Gavleån

/

Över en vecka har gått sedan 19-årige Deber Rashid försvann efter en fest på Brynäs. Kustbevakningens sökningar i ån i helgen gav ingenting. Nästa steg kan bli dykningar i ån, men problemet är att veta var.

Annons

– Vi kan dyka om polisen ber oss, men vi kan inte söka av hela Gavleåns mynning, säger Clas-Göran Nordberg, kustbevakningens vakthavande befäl.

Deber Rashids släktingar och kamrater fortsätter sökandet, om än i något mindre omfattning än de första dagarna.

– Vi bara hoppas att han ska dyka upp. Han kanske bara vill vara för sig själv en tid och håller sig undan, säger lillasyster Dia Rashid.

Släktingarna har åkt hem

Flera av Rashids släktingar från Stockholm och andra delar av landet har nu återvänt hem till sina jobb och utbildningar.

På Polhemsskolan samlade biträdande rektorn Anders Jonsson och en kurator Deber Rashids klass för ett enskilt samtal om Debers försvinnande den första skoldagen efter lovet.

– De är naturligtvis tagna av situationen, och vi erbjuder dem olika typer av stöd, säger Jonsson.

Förhören fortsätter

Polisen fortsätter förhören med personer som kan veta något om den sista kvällen han var synlig.

– Vi har satt in ytterligare några poliser i utredningen som fortsätter förhören, säger presstalesmannen Mikael Hedström.

Kustbevakningen sökte under helgen av Gavleåns stränder från ett par mindre båtar, utan resultat. Just nu är inga nya insatser planerade.

– Det är polisens bedömningar som styr oss. Vill de att vi ska leta vidare, ställer vi naturligtvis upp, säger Clas-Göran Nordberg, vakthavande befäl på Kustbevakningens driftcentral i Härnösand.

Dyker om polisen vill

Han är något tveksam till möjligheterna att dyka i ån.

– Visst kan vi dyka om polisen vill det, men då behöver vi ha ett utpekat och begränsat område att söka i. Vi kan inte söka av hela Gavlåns utlopp.

Vårfloden med hög vattenföring och grumligt vatten skulle försvåra dykarbetet.

Svårigheten för polisen är att man för det första inte vet att Deber Rashid finns i ån, det är bara en av flera gissningar. För det andra vet man inte var han i så fall fallit i ån.

– Vi planerar att använda hundar som möjligtvis kan markera om det finns en kropp i vattnet, men det är inte bestämt när det ska ske, säger Mikael Hedström.

Mer läsning

Annons