Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu planteras 300 000 blomsterlökar i Gävle

/
  • PLANTERAR TULPANLÖKAR. Planeringsmaskinen, som påminner om en plog, dras av en traktor. Maskinen har en klinga som skär upp gräsmattan, lökarna ramlar ned i jorden genom en tratt och slutligen trycker ett brett hjul till öppningen igen. Vid det här äldreboendet i Bomhus har det planterats 500 tulpanlökar.– Planteringsmaskinen är specialimporterad direkt från Holland, säger Stefan Höglund som kör lökplanteringsmaskinen.

På fem dagar ska två personer plantera ut 300 000 blomsterlökar i Gävles bostadsområden.
– Det är första gången vi gör så många nyplanteringar. Men vi skulle aldrig klara det på en vecka om vi gjorde allt för hand, vi använder en särskild planteringsmaskin, säger Ulf Westin, maskinförare på Gavlegårdarna.

Annons

Brynäs, Bomhus, Kristinaplan, Söder, centrum, Andersberg, Sätra och Norrsundet kan se fram en blomstrande vår med mängder av tulpaner, pingstliljor och krokusar. Med hjälp av en inhyrd lökplanteringsmaskin, importerad från Holland, ska Gavlegårdarna plantera lökarna den här veckan.

Planteringsmaskinen, som dras av en traktor, påminner om en plog. En klinga skär upp gräsmattan, lökarna trillar därefter ned i jorden genom en stor tratt och slutligen trycker ett hjul till gräsmattan igen.

– Det här är den enda lökplanteringsmaskinen i Sverige. Det är ett företag i Holland som äger patentet. Privatpersoner får inte köpa den men vi har fått köpa loss en, säger Stefan Höglund, från Trädgårdsgrossisten i Stockholm.

Får säga vad de tycker

Förra året planterades 15 000 lökar på Brynäs. Varje år genomför Gavlegårdarna en kundundersökning där hyresgästerna får tala om vad de tycker om sitt boende.

– Våra kunder har talat om för oss att de saknar blommor och växtlighet på sina gårdar och efter att ha provat med lyckat resultat förra året, satsar vi nu ännu mer, säger Cecilia Englund, förvaltare på Gavlegårdarna.

Mer läsning

Annons