Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rustas kulturreservat

/
  • Tätt nu? Ola Johansson har nyss tätat stenmurarna runt den torrlagda dammen. Nu ska det hålla tätt.
  • Grävning pågår. Det grävs, både i och omkring dammarna i Axmarbruks park.
  • Mäktig byggnad. Axmar hytta används till både teater, konserter och utställningar.
  • Vattenvägar. Jan Siljeroth visar alla gamla stenläggningar som varsamt rustas upp i Axmarbruks slottspark.

Nu är arbetet i full gång på Gästriklands första kulturreservat; Axmarbruk. De gamla dammarna grävs fram, och stensättningar repareras. Ny bro med dammluckor växer fram, och det pågår röjningar ända ner till havet.

Annons

Det var i våras som det stod klart att Axmarbruk blir Gästriklands första kulturreservat. Ett gigantiskt område med slottsparken, hamnen och hyttanområdet ingår. I slutet av augusti påbörjades arbetet med att väcka upp en slumrande skönhet bland buskar och sly, vassruggar och ruttna träd, omsluten av Norrlands längsta stenmur, 1,1 kilometer.

Det är föreningen Hyttan som är navet i hjulet, och just nu är Skogsstyrelsen på plats med femton man som sågar och röjer, och Sören Johansson AB sköter grävningarna både i vattnet och på land.

– Vi lagar också de trasiga stenmurarna som rasat ihop. Det är som ett jättepussel, menar Åke Söderlund.

Innan de omfattande lagningarna av stensättningarna kan göras, så måste dammarna tömmas på vatten. Nyligen provade man att fylla upp igen, men det visade sig att murarna inte höll, tätt, så nu har man tagit blålera till hjälp.

– Blålera tätar bra, så nu räknar vi med att det ska hålla tätt, förklarar Ola Johansson.

Totalt finns 1,5 miljoner kronor till arbetena, och det är Länsstyrelsen som bestämmer vad som ska göras. Årligen kommer 250 000 kronor att avsättas till underhåll av hela bruket, något som Hyttan har ansvaret för.

Hamnområdet ner till havskrog Axmar Brygga ingår i reservatet, och galleri Bläckhornet har fått ny brädesklädning och nytt tak inför vintern.

Jan Siljeroth är aktiv i Hyttan, och han bedömer att Axmarbruk har 65 000 besökare årligen, och att reservatet säkert innebär ännu fler.

23 bofasta finns i Axmarbruk, men under de hektiska arbetena som pågår just nu, så är det säkert det dubbla under dagtid.

– Ja, det är mycket reflexjackor nu, skrattar Jan Siljeroth.

En som hamnat mitt i smeten är Erik Sundell. Han bor i slottsparken, i det gamla orangeriet sedan 1967. De första åren han bodde här fanns slottet kvar.

– Man brydde sig inte så mycket när det revs, men nu efteråt var det ju dumt, förstås, säger han.

Mer läsning

Annons