Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Gävle locka turisterna att stanna

/
  • DRAGPLÅSTER. Furuviksparken och whisky är exempel på saker som kan locka turister till Gävle.
  • Pether Vesterinen, ägare till Kalles Bar och Kök på Söder i Gävle:– Jag tycker att Mackmyras whiskyby känns väldigt spännande. Om man tittar på det som finns nu så tycker jag att Söder är en charmig stadsdel med alla restauranger och butiker, men där är jag ju lite partisk.
  • Jonas Elverstig, intendent på Gävle Teater:– Vi ska börja med att promenera i den fantastiska Boulognerskogen som ju faktiskt är en av Sveriges största stadsparker. Förhoppningsvis händer det något evenemang i parken på vägen in mot stan innan vi avslutar med föreställning på vår vackra teater. Självklart ska vi också ta en tur ut mot vattnet, kanske ett stopp på Engeltofta.
  • Inger Källgren Sawela, oppositionsråd (M):– Jag tar min besökare till Boulognerskogen och fiskar. Man kan få fin fisk, till och med lax, mitt inne i Gävle. Sedan skulle jag försöka få till ett besök på Gevaliafabriken för att se hur man gör kaffe. Det ska jag faktiskt göra med min dotters svärmor som kommer från San Diego på besök.
  • Eva Olsson, Gävle Centrumsamordnare:– Gävle är en stor, liten stad. När jag har haft gäster här från USA har de varit väldigt imponerade av att det är så pampiga hus men samtidigt så nära så att man kan gå till allt. Man kan ta en shoppingrunda, ta sig ut till kusten och cykla till golfbanan.
  • Carina Blank, kommunalråd (S):– Jag skulle göra en heldag med skidåkning i Hemlingby på förmiddagen, sedan äta lunch på stan och shoppa lite, sedan gå på en spaanläggning eller Fjärran Höjderbadet och sedan äta middag och gå på en teater på kvällen. Gävles styrka är att man kan få in många olika aktiviteter på en dag.

Gävle ska bli en turiststad. Men för att uppnå det krävs en medveten strategi. Den har kommunen och näringslivet nu gemensamt tagit fram.

– Vi tror inte att Gävle blir en besöksort där man stannar en hel vecka, säger oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M).

Annons

Precis som många andra kommuner ska Gävle bli en ”destination” som lockar till sig fler turister. Sett i ett nationellt perspektiv var besöksnäringen den enda bransch som inte tappade i omsättning under lågkonjunkturen och i Gävle ser man den som en outvecklad resurs.

– Anledningen till att vi inte har utvecklat den tidigare är att andra branscher har satt mat på borden, säger Tove Elvelid, turistchef Gävle kommun.

Tursimstrategi

Sveriges mål är att dubblera turismomsättningen från 250 till 500 miljarder kronor fram till år 2020 och för att Gävle ska få del av den kakan har kommunen för första gången tagit fram en turismstrategi som även har godkänts av kommunfullmäktige. Strategin har under hösten tagits fram av Gävles turistråd med representanter från kommun, näringsliv och föreningar.

Dragplåster och svagheter

Gävle har flera stora dragplåster som Furuvik, Mackmyra och Kungsberget. Samtidigt finns många svagheter, som ett ospännande centrum, matutbudet och att staden är okänd som turistort, konstaterar gruppen. Man kommer fram till att Gävle snarare ett ställe man åker till över en helg eller några vardagar än tillbringar en hel vecka i.

– Vi har insett att om man inte stannar mer än tre-fyra dagar i New York, vad är då oddsen på att man skulle stanna två veckor i Gävle, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Gävle ska nu bli bättre på att erbjuda en helhetslösning för turister. För att uppnå det krävs att näringsidkarna bli bättre på att samarbeta. Kommunen satsar därför 5 miljoner kronor som bland annat går till en kick off i vår.

Pether Vesterinen, ägare till Kalles Bar och Grill, representerar stadens krögare i arbetsgruppen.

– Att översätta min meny till engelska var det första jag gjorde när jag gick med i den här gruppen. Vi får otroligt mycket internationella gäster från Sandvik och Korsnäs, säger han.

Mer läsning

Annons