Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Marlene välja sin framtid

/
  • Har mycket att välja på. Marlene Rafael hann med att gå till samtliga gymnasieprogram under kvällen för att få den rätta information om programmen.
  • VETGIRIGA. Överallt i Polhemsskolans lokaler samlades nyfikna och vetgiriga ungdomar under onsdagskvällen. Anledningen: Gymnasievalet står för dörren.
  • Har mycket att välja på. Marlene Rafael hann med att gå till samtliga gymnasieprogram under kvällen för att få den rätta information om programmen.

Du är 15 år och ska göra ett val som kan komma att prägla resten av ditt liv. Hantverk, ekonomi eller kanske estet, Polhem, Vasa eller Borgis. Gymnasievalet står för dörren.

Annons

De är 15 år, går i årskurs nio, kanske åker moped och har minst tre år kvar i skolbänken. Nu ska de för första gången välja vad de vill göra av sina sista år i skolan. Men med ett urval av gymnasieprogram och tre skolor att välja mellan kan gymnasievalet betraktas som mer som ett stort smörgåsbord än något annat.

Från hela kommunen

Under onsdagskvällen samlades därför ungdomar från hela Gävle och de närliggande kommunerna i Polhemsskolans lokaler. Information om vad gymnasiet innebär och vilket program som passar bäst skulle delas ut till frågvisa ungdomar.

Intill peruker och locktänger stod Marlene Rafael och tittade nyfiket på medan eleverna från frisörprogrammet visade vad de lärt sig.

– Jag har varit runt och tittat på alla utbildningarna. Det finns så mycket att välja mellan och det är faktiskt lite jobbigt. Man vet att det är bra att välja rätt utbildningen redan från början, men det är svårt nu innan man ens hunnit gå ut nian, säger hon.

Vill bli läkare

Men trots sin osäkerhet inför gymnasiet har hon redan nu bestämt sin framtid flera år framåt. Frisör är en kul grej medan läkare är det som hägrar, menar hon.

– Jag vill studera till läkare efter gymnasiet, så jag lär kanske välja naturvetenskapliga eller omvårdnad, säger Marlene Rafael.

Maria Lindberg är redan en av gymnasieeleverna vid Polhemsskolan. Hon kommer i håg hur det var när hon skulle välja gymnasieprogram.

– Det fanns mycket att välja mellan men jag hade nog redan bestämt mig redan innan man fick någon information. Det blev frisör och det har jag inte ångrat alls, säger Maria Lindberg.

En inställning som även Marlene Rafael har. Hon tänker inte ångra sitt gymnasieval hon tillslut kommer att göra.

– Har jag bestämt mig så har jag. Då får jag kämpa på oavsett, säger hon.

Mer läsning

Annons