Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska vi få lära oss att sova utan piller

Svårt att sova? Då är du långt ifrån ensam.
I Gävleborg är det allt fler som tar till läkemedel för att klara nattsömnen. Men nu vill landstinget minska pillerknaprandet.

Annons

Sömnskola, avslappningsträning och terapi ska i stället få oss att sova bättre.
Sömnlöshet är ett stort problem för många. Mer än var tredje kvinna och var femte har problem med att sova. Det framgår av Statistiska centralbyråns undersökning om levnadsförhållanden.
– Vi ser att det är ett ökandet problem. Vi är omgivna av så mycket stimula och har datorer, tv och telefon till och med i sovrummet. Det gör att vi får svårt att slappna av och sova, säger Elisabeth Kristiansen som är chef för landstingets psykosociala enhet.


Det är också allt fler som tar till insomningstabletter och andra sömnläkemedel för att kunna sova.
Gävleborg är bland de sex landsting där det knapras mest sömnmedel.
Tabletter som kan ge välbehövlig hjälp när problemen att sova är som störst – men de botar inte sömnlösheten eller orsakerna bakom den.
Effekten är också begränsad, främst på sikt.

Undersökningar visar att den som äter sömnmedicin bara sover i snitt 20 minuter längre per natt än de som fått verkningslösa sockerpiller, så kallad placebo.
Många drabbas också av biverkningar som dagtrötthet, mardrömmar, huvudvärk, glömska och yrsel. Dessutom ökar risken för fallolyckor, främst bland de äldre.

Landstinget Gävleborg har därför bestämt sig för att försöka minska utskrivningen av sömnmedel och i stället erbjuda andra alternativ.
– Det finns andra framgångsrika behandlingsmetoder som vi vill använda mer. Syftet är att öka sömnkvaliteten, säger Elisabeth Kristiansen.

Tanken är att personer med sömnsvårigheter i första hand ska erbjudas rådgivning hos hälsosamordnare. Där kan man kartlägga hur sömnproblemet ser ut och identifiera möjliga orsaker. Sedan kan man få hjälp att med livsstilsförändringar och träningsprogram få en bättre sömn.


Om inte det hjälper är nästa steg terapi. Antingen behandlingsprogram via internet eller samtal på hälsocentralen. Dessutom kan man få komma till sjukgymnast och lära sig avslappning.
Det ska också tas fram en broschyr med sömnråd som ska ligga ute på hälsocentralerna.

Förebild för satsningen som kör igång vid årsskiftet är Jönköpings län.
Där har man på två år klart lyckats minska utskrivningen av sömnmedel.

Mer läsning

Annons