Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tystnar Furuvik för i sommar

/
  • AVSLUTAR. Jannice Hopkins gör de sista sysslorna i karusellen Miniflyg. Nu är den avstängd, säsongen är över och Jannice jobbar sin sista dag.
  • TOMT. De sista besökarna rör sig mot utgången. I går var sista sommardagen som Furuvik hade öppet för allmänheten.
  • CHEF. Attraktions-chefen Stefan Säll får bråda dagar med att plocka ner, packa ihop och vinterförvara alla karuseller nu när säsongen är över. Jannice Hopkins som jobbat bland karusellerna sedan i maj ska börja plugga i stället.
  • INGEN GLASS. Glasskiosken har bommat igen för säsongen.

Från 250 anställda till 20. Vinterpackade karuseller och lugnt och stilla i parken. Nu stänger Furuvik för sommaren och en helt annan tillvaro väntar för personalen.

– Man får nästan lite ångest över hur tyst och lugnt det är, säger parkens vd Tom Widorson.

Annons

I går höll Furuviksparken sin sista sommarhelg för allmänheten. Bortsett från ett företagsarrangemang nästa helg är det dags att stänga för vintern och de säsongsanställda går hem. Jannice Hopkins från Älvkarleby har jobbat med karusellerna sedan i maj och hon är en av dem som jobbar sin sista dag.

– Det har varit kul, verkligen. Det är riktigt roligt att jobba med nöje, säger hon medan karusellen Miniflyg saktar in för sista gången och barnen kliver ur.

Hon stänger av karusellen, samlar ihop räknare och rivna kuponger och går sedan upp till attraktionschefen Stefan Säll för att avrapportera en sista gång. Nu ska hon börja läsa på högskolan, till hälsopedagog.

– Jag hoppas jag får komma tillbaka och jobba nästa sommar igen.

Hon är inte ensam om att gå hem. Den här veckan och nästa slutar sammanlagt 230 säsongsanställda. Och många som är kvar tar sig ett par veckors semester – något som inte alltid hinns med under högsäsongen.

– Det blir oftast några vakuumveckor, när proppen går ur. Knäpptyst och stillhet, man får nästan ångest över hur tyst och lugnt det är då, säger Tom Widorson.

Sedan ska karusellerna vinterpackas. En sista kontroll av säkerhetsfunktionerna, sedan sveps de in i presenningar eller plockas ner för att vinterförvaras. Och djuren?

– De har det som vanligt. Så länge vädret tillåter fortsätter de att vara ute. Skillnaden är att det inte är folk som rör sig här. Jag kan tänka mig att Santino saknar det, säger Widorson som tror att chimpanshanen föredrar mer fart och fläkt omkring sig.

Någon längre period av tystnad blir det inte. I slutet av september börjar man förberedelserna inför julen. Husen ska pyntas och en hel del belysning ska upp i parken. Bara i det stora trädet vid entrén ska 90 000 lampor lysa till jul.

– Det rör sig om drygt 1 miljon lampor som ska upp. Sedan ska vi förstås tillverka en gran. Och så ska en del av åkattraktionerna packas upp igen.

För Widorson och de andra på kontoret handlar vintern om att sammanfatta besökarenkäter, planera och gärna sätta igång nya projekt så snabbt som möjligt. Furuviksparken går inte i ide över vintern.

– Man kan tro det. Men så är det verkligen inte.

Annons